Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otrovalo se šezdesetak svatova

Autor: Suzana Bandić

01.08.2009. 22:00
Otrovalo se šezdesetak svatova


Svadba je bila organizirana u obiteljskom aranžmanu za 350 uzvanika pod šatorom te se stoga sumnja da je trovanje uzrokovalo pečeno meso. Liječničku pomoć radi želučanih tegoba potražilo je 60-tak osoba
Šezdesetak osoba otrovalo se hranom u svadbi u Gračacu tijekom noći sa subote na nedjelju. Od tog ukupnog broja, 29 ih je zaprimljeno u gospićkoj bolnici, deset u zadarskoj, a za još dvadesetak se pretpostavlja kako su liječničku pomoć zbog želučanih tegoba potražili u hitnim službama i domovima zdravlja iz okolnih mjesta.
Svadba je, kako doznajemo, bila organizirana u obiteljskom aranžmanu za 350 uzvanika pod šatorom te se stoga sumnja da je trovanje uzrokovalo pečeno meso.
– Istina je da je desetak osoba u nedjelju rano ujutro u našoj bolnici zatražilo liječničku pomoć zbog želudčanih tegoba. No, njihova klinička slika nije alarmantna već je riječ o probavnim i želučanim tegobama koje se manifestiraju proljevom i povraćanjem pa su stoga svi oni nakon pregleda pušteni na kućnu njegu. Izuzetak je jedan pacijent koji je zadržan na zaraznom odjelu zbog dehidracije – kazao je dr. Dario Nakić, v.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar dodajući kako klinička slika ovih pacijenata nije alarmantna niti ima razloga panici obzirom da je najvjerojatnije riječ o stafilokoknom trovanju hranom.
Ravnateljica gospićke bolnice dr. Marija Ilijevska potvrdila nam je jučer da je bolnica zaprimila 29 pacijenata sa znakovima trovanja hranom.
– Velika je vjerojatnost kako je ovdje riječ o trovanju hranom uzrokovanom stafilokokom, no to će se tek moći potvrditi medicinskom obradom koja traje nekoliko dana. Svi pacijenti koji su zatražili pomoć imali su iste simptome; proljev i povraćanje, a svi su oni liječnički zbrinuti u Hitnoj službi bolnice i Domu zdravlja i potom pušteni na kućnu njegu – pojasnila je dr. Ilijevska te dodala kako je od tog ukupnog broja petoro pacijenata nakratko zadržano na Internom odjelu.
– Riječ je o pacijentima koji imaju i neke druge kronične bolesti, ali koliko mi je poznato i oni su nakon obavljenih pretraga već pušteni kućama, rekla je ravnateljica Ilijevska.
O Cijelom ovom slučaju odmah je obaviještena i Epidemiološka služba u Zavodu za javno zdravstvo u Gospiću koja je uspostavila kontakte s nadležnom Sanitarnom inspekcijom Zadarske županije kako bi se utvrdili točni uzroci trovanja. I prema njihovim prvim informacijama riječ je o stafilokoknom trovanju hranom, odnosno pečenim mesom koje su svatovi u subotu kasno navečer jeli pod šatorima u dvorištu obiteljske kuće mladenaca.