Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ulovio ribe za 5 milijardi dolara, a nigdje nije našao one poput jadranske

Autor: Valentina Mlađen

01.08.2009. 22:00
Ulovio ribe za 5 milijardi dolara, a nigdje nije našao one poput jadranske

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon tisuća kilometara koje je prešao po svijetu što vodom, što zrakom i kopnom poznati reporter HRT-a Goran Milić doskitao je i do Zadra. Razlog njegova dolaska bio je ručak u zadarskom restoranu Niko s Ivom Čukom, ekvadorskim biznismenom, porijeklom s Dugog otoka, koji je prije četrdeset godina otišao u potrazi za boljim životom a danas je najveći proizvođač tunjevine u tom dijelu svijeta.
U sklopu reportaže koju je radio na Ekvadoru Milić je predstavio Ivu Čuku kao biznismena koji sa svojih sedam brodova tunolovaca jednim ulovom ulovi 1200 tuna. S obzirom na činjenicu da je godišnji limit Hrvatske maksimalno 450 tuna to je prilično impresivna razlika. Do sada je Čuka ulovio 500 milijuna kilograma tune, a kad se to izračuna po prosječnoj cijeni od 10 dolara kroz njegov ulov je prošlo 5 milijardi dolara.
Iako je Čuka čovjek koji nema razloga za skromnost on se ipak sjeća svojih početaka kada je još lovio srdele u Jadranu.
– Počeli smo od malog ribarstva. Ovdje na Dugom otoku moj otac je imao brodove s drugim ljudima i išli smo na srdele. Ja sam otišao u tuđi svijet i počeo sam raditi na velikim brodovima s većim ulovima, sjeća se Čuka svojih početaka. Osvrnuo se i na ribarstvo u Hrvatskoj i Jadranskom moru. Po njegovu mišljenju hrvatsko more je malo i u njega ne ulazi toliko ribe kao u pacifičko more na kojem oni love pa je naravno i ulov skromniji. Sada on lovi najviše tune, a na hrvatsku ribu u vodama u kojima lovi ne nailazi.
– Tamo gdje mi lovimo nema tako kvalitetne ribe kakve ima na Jadranu, bijela riba nije tako kvalitetna i ukusna, pohvalio je Čuka mediteransko morsko blago. A zahvaljujući vremenu koje je proveo radeći, odlučio je neko vrijeme ostati na zadarskom području i uživati plodove svoga rada.