Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Oduševljeni ljepotama Zadra i sukošanskom spizom

01.08.2010. 22:00
Oduševljeni ljepotama Zadra i  sukošanskom spizom


Zadar je sigurno jedan od najozbiljnijih kandidata za organizaciju jednog od narednih Svjetskih prvenstava veterana i veteranki koji su do sada ugošćavali po preko 2.500 sportaša i košarkaških djelatnika iz preko 40 zemalja svijeta


Nakon uspješnog odigranog VI. FIMBA Europskog maksi-košarkaškog prvenstva za veterane u Zagrebu, visoko izaslanstvo FIMBA-e (Međunarodna košarkaška federacija veteranske košarke) predvođeno predsjednikom dr. Rubenom Rodrigez Lamasom (Argentina), generalnim tajnikom dr. Carlosom M. del Visom (Argentina), izvršnim direktorom CEO Europe Juhom Vettanenom (Finska) i predsjednikom Europske organizacije FIMBA-e Vincencom Butalom (Slovenija) posjetili su Zadar i Sukošan. Domaćin im je bio Zadranin sukošanskih korijena Tonči Vanjak, član Uprave FIMBA Europe.
Zadar je sigurno jedan od najozbiljnijih kandidata za organizaciju jednog od narednih Svjetskih prvenstava veterana i veteranki koji su do sada ugošćavali po preko 2.500 sportaša i košarkaških djelatnika iz preko 40 zemalja svijeta na brojnim kontinentima, od Argentine, SAD-a, Puerto Rica, Finske, Česke do Novog Zelenda. Domaćin sljedećeg prvenstva 2011. godine je Brazil, a nakon posjeta i pozitivne ocjene koju je dala Uprava FIMBA-e grad Zadar bi mogao istaknuti kandidaturu za svjetsko prvenstvo 2015 godine, poželio je Vanjak kome su na Europskom maksi-košarkaškom prvenstvu od strane FIMBA-e, Organizacijskog odbora i domaćina narednog Europskog prvenstva u Litvi  dodijeljena posebna zahvala  i priznanje na promidžbi, potpori i višegodišnjem angažmanu.
Iako je riječ o veteranskoj košarci, ovakva prvenstva su sve važnija ne samo za sportsku, nego i turističku promidžbu. Protekla prvenstva su svojom masovnošću i organizacijom to i potvrdila.
– Svjetska i europska košarkaška veteranska prvenstva upravo su takve priredbe, naročito s obzirom na sve veću masovnost košarkaškog veteranskog “pokreta”. Osim mogućnosti grada Zadra, u prilog kandidaturi ide i činjenica da je rečeni “pokret” u Hrvatskoj iz godine u godinu sve razvijeniji, te da su hrvatski veterani i veteranke proteklih godina postizali i značajne sportske rezultate, poručio je Tonči Vanjak.
Vjerujemo da takvu snu, ovaj najkošarkaškiji grad na “svitu i okolici” neće propustiti. Pogotovo kada se zna da je i jedan Zadranin, Tonči Vanjak, član  Uprave FIMBA Europe, čime su izgledi za dobivanje ovako velike manifestacije sigurno naglašeni.
Izaslanstvo je pored posjete sportskih objekata i nezaobilazne nove, velebne dvorane “Kresimira Ćosića”, prošetala tritisućljetnim gradom Zadrom, posjetila Benediktinski samostan diveći se veličanstvenoj izložbi crkvene umjetnosti “Zlato i srebro Zadra”, te Muzeju antičkog stakla u Zadru. Obišle su se brojne druge povijesne znamenitosti kojima ovaj divni košarkaški grad obiluje, kao i nove brendove grada Morske orgulje i Pozdrav suncu. Neizostavan je bio i boravak visokog izaslanstva u Vanjakovom Sukošanu.
– Oduševljeni smo znamenitostima i bogatom poviješću grada Zadra koji cijeli diše košarkaški. Sa svojim sportskim objektima ovaj grad zasigurno zaslužuje tako veliku manifestaciju kao što je svjetsko prvenstvo veterana i veteranki u košarci. Za daljnju popularizaciju košarkaškog sporta silno su važni i poticajni upravo ovakvi susreti veterana, rekao je dr. Lamas oduševljen gostoljubivošću, susretljivošću, ljepotama Zadra i sukošanskom spizom u konobi Guste.
– Za maksi-košarku kažu da je ukinula geografske granice, a radi i na ukidanju granica u načinu razmišljanja o sportu i starenju. Njezin slogan je “Nemojte dodavati godine svome životu, dodajte život svojim godinama”, zaključio je predsjednik FIMBA-e dr Ruben Rodriguez Lamas dodajući kako je maksi-košarka sport za zrele osobe.
 


 “HLADNI RAT” AMERIKE I RUSIJE




Kroz svih devet natjecateljskih dana 93 ekipe iz 19 zemalja Europe te  goste iz SAD-a i Argentine, u zagrebačkoj Areni, Ciboni i Kutiji šibica su  odigrali ukupno oko 220 utakmica. Bilo je 24 ženskih ekipe koje su se  natjecale u pet dobnih kategorija (po dobi 30+, 35+, 40+, 45+, 50+), a  muškarci u 10 kategorija (od 30+ do 75+). Sudjelovalo je preko 1500  sportaša, pojasnio je Tonči Vanjak dodajući kako su posebno zanimljivi bili  susreti u najstarijim starosnim kategorijama, gdje se vodio pravi sportski  “hladni rat” između ekipa SAD-a i Rusije u kategoriji 70+.
U  kategoriji 35+ snage su odmjerile momčadi CSKA i MORH, odnosno  ekipe ministarstava obrane Rusije i Hrvatske, što je bila posebna atrakcija  prvenstva. Član Organizacijskog odbora bila i Ana Ćosić, kćerka legendarnog Krešimira Ćosića, dok je za jednu od hrvatskih ekipa nastupao i  zadarski košarkaški veteran Ivica Obad.