Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Priprema, pozor… start!

01.08.2010. 22:00
Priprema, pozor… start!


Nakon dvije godine stanke održana je 13. po redu pašmanska bakljada, tradicionalna utrka kroz mjesto nakon koje se pale krijes i baklje. Za nastavak tradicije koja je stagnirala dvije godine pobrinuli su se vrijedni organizatori Sportsko društvo Postimana Pašman i Udruga Pašmanske mladeži Dica.
Trka se sastojala iz dva dijela, od dječjih utrka i glavne utrke. Tako se na samom početku bakljade utrkivalo čak 120 djece u uzrastu do 15 godina. Djeca su se utrkivala u četiri grupe. Djeca do osam godina utrkivala su se na sto metara, do 11 godina na 400 metara, do 13 godina na 600 metara te djeca do 15 godina na 800 metara. Unatoč najboljem oprezu utrka nije prošla bez padova i oguljenih koljena što nije umanjilo sveopću veselu atmosferu posebno nakon što su podijeljene medalje i diplome o sudjelovanju u utrci.
Glavna utrka iznosila je 6 600 metara, sudjelovala su 72 trkača, a organizirana je također u nekoliko kategorija za seniore, seniorke, veterane i veteranke. Muški seniori borili su se za vrijedne novčane nagrade za prva tri mjesta. Prvu nagradu od 2.000,00 kuna osvojio je trkač Zoran Žilić koji je osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku, drugu nagradu od 1.200,00 kuna osvojio je aktualni rekorder Hrvatske u maratonu Drago Paripović dok je treću nagradu u iznosu od 700,00 kuna osvojio slovenski turist Gregor Kotec. Ukupni pobjednici ponijeli su kućama i pehare.
Pravi doživljaj cijele bakljade posjetitelji su doživjeli kada su organizatori zapalili baklje duž staze kojom se trčala glavna utrka te su na rivi zapaljene kolede. Nakon utrke, trkači i gosti uživali su u ribljim i drugim specijalitetima s gradela te u zabavno-glazbenom programu benda Fortuna koji je svirao do kasnih noćnih sati. Zahvaljujući bakljama i koledama te mirisu ribe s gradela domaćini su svojim gostima priuštili pravi ugođaj malog dalmatinskog mjesta u toploj ljetnoj noći.