Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Proslavljen blagdan sv. Ilije

01.08.2010. 22:00
Proslavljen blagdan sv. Ilije


Blagdan Sv. Ilije, proroka, po julijanskom kalendaru, svečano je proslavljen u crkvi Sv. Ilije u Zadru. Svetu Božju službu istočnog obreda za pravoslavne vjernike služio je protojerej-stavrofor o. Petar Jovanović. On je u svojoj propovijedi uputio u značenje slavljenja svetaca koji pokazuju put Bogu.    
– Za starozavjetnog proroka Iliju kaže se da je rođen 816 godina prije Krista. Živio je u vrijeme kralja Ahaba i njegove žene Izabele.     Sveti Ilija je postao veliki čovjek i prorok, kazao je u propovijedi o. Petar Jovanović. On je istaknuo zalaganje proroka Ilije za vjeru u jedinoga i pravoga Boga te njegovu borbu protiv idolopoklonstva, to jest boga Baala.
 Sveti Ilija poznat je i po čudesima koja su izdvojena u propovijedi. Također je bilo riječi o svečevom odnosu prema Bogu. Ilija je odgovorio na Božji upit koji mu je bio postavljen na brdu Horebu. Prepoznao je Božje lice u laganom i blagom lahoru. Poznat je i njegov prijelaz u nebo. Naime, Ilija je s vatrenim kolima i konjima uzašao na nebo, pa se prema tome naziva i gromovnik.
– Prorok Ilija uze sebi za učenika Elizeja. Trebali su prijeći preko rijeke Jordana. Prorok Ilija uze svoj ogrtač te njime udari po rijeci Jordanu koja se razdvoji na dvoje i oni prijeđoše po suhu na drugu stranu rijeke. Odnekud naiđoše vatrena kola s vatrenim konjima, uzeše svetog Iliju i odnesoše ga na nebo. Crkva vjeruje da su proroci Ilija i Elizej bili veliki proroci u ono vrijeme, rekao je o. Petar Jovanović uputivši na štovanje svetog Ilije u današnje vrijeme.
 Paroh crkve Sv. Ilije istaknuo je potrebu svakodnevnog rasta u kršćanskom pozivu s Bogom i po Njegovoj Riječi.