Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Seoska Olimpijada u Zemuniku okupila više od 1000 posjetitelja

01.08.2010. 22:00
Seoska Olimpijada u Zemuniku okupila više od 1000 posjetitelja


Ove subote održana je 8. seoska Olimpijada – Konopijada Zemunik 2010. Iako se neočekivano poklopila s natjecanjem u potezanju konopa u Pridragi uspjela je privući preko tisuću posjetitelja iz Zemunika i okolnih naselja.
Početak manifestacije nagoviještao je potpuni fijasko. Međutim, glas o nedolasku već najavljenih ekipa brzo se pronio Zemunikom Gornjim i Donjim te su kao iz svojevrsnog dišpeta i prkosa Zemuničani do posljednjeg mjesta napunili višenamjensko asfaltno igralište i tribine u donjozemuničkom centru. Među njima bili su i domaći i strani gosti koji su željeli vidjeti kako su to nekad radili naši stari.
U organizaciji zemuničke Udruge konopaša, a pod pokroviteljstvom Općine Zemunik Donji i uz pomoć brojnih sponzora, ove godine natjecale su se tek dvije momčadi i to iz Stankovaca i domaćina Zemunika te pojedinaca iz gotovo cijele Lijepe naše. Posebno zanimanje izazvala je konopašica Maja Janjić iz Vukovara koja je u jednom potezanju konop vukla za ekipu “Ispaćenih” iz Stankovca.
Natjecalo se u potezanju konopa, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj s mjesta te u penjanju na sedam metara visok stup po zemunički domaći pršut. Pod budnim okom Ivana Fabijana ekipama su sudili Mišo Krnčević i Željko Savković. Zbog opravdanog izostanka popularnog sinjskog imitatora Ivana Delaša koji oživljuje lik “Babe Mande” program su zajedničkim snagama vodili Josipa, Šime i Lejman. U skoku u dalj s mjesta najbolji je bio Željko Lukovac iz Zemunika koji je skokom od 2,63 metra pobijedio ispred Ivice Pajića iz Unešića i Gorana Tota iz Stankovaca. Kod penjanja na stup tek je Mate Fabijan Zečko iz Zemunika uspio dohvatiti pršut i više nego zasluženo odnijeti ga kući.
U potezanju konopa “oči u oči” su se našle ekipe Ispaćenih iz Stankovaca, koju je predvodio Branko Drča sa 147 kilograma i Ivica Pajić s 146 kilograma težine, te momčad Zemunika predvođena Zemuničaninom Josipom Fabijanom teškim 150 kilograma i Biograđaninom Pavom Tolićem koji je težio “tek” 141 kilogram. U pripetavanju pobjedu su izvojevali Zemuničani.
Domaćini su pod dirigentskom palicom kulinarskog meštra Roberta Škare iz Škabrnje potpomognutog s Nediljkom Perićem, Mladenom Fabijanom i Miškom Baždarićem za sve posjetitelje pripremili 500 litara “gulaša s bižima”, odnosno 1.000 slasnih porcija.
Za Devetu seosku Olimpijadu domaćini su već najavili obogaćivanje manifestacije sa spektakularnom atrakcijom koju zasad drže u tajnosti, kažu, da im ideju netko ne ukrade.