Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Željko Milić na klarinetu i Jadranka Garin za glasovirom

01.08.2010. 22:00
Željko Milić na klarinetu i Jadranka Garin za glasovirom


Na Glazbenim večerima u Sv. Donatu večeras nas očekuje zajednički koncert Željka Milića na klarinetu i Jadranke Garin za glasovirom. Koncert je u Sv. Donatu, s početkom u 21 sat, a na programu su djela W. A. Mozarta, R. Schumanna i F. Poulenca.
Željko Milić je rođen u Splitu, gdje stječe osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi eminentnog klarinetiste M. Stefanovića. Kao učenik i student osvaja brojne prve republičke i savezne nagrade, a dva puta nagrađivan je maksimalnim brojem bodova. Na međunarodnom natjecanju 1986 godine osvaja specijalnu nagradu. Od 1984. godine djeluje kao solist i prvi klarinetist orkestra HNK u Splitu. Istovremeno njeguje i solističku karijeru tijekom koje nastupa sa simfonijskim i komornim orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar radio-televizije Zagreb, Splitski simfonijski orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, te Splitski komorni, Zadarski komorni i Zagrebački komorni orkestar. Nastupao je često i kao solist sa orkestrom HRM. Nastupa sa renomiranim dirigentima: P. Dešpalj, N. Bareza, J. Kovačev, V. Šutej, O. Danon, M. Jagušt, L. Voltolini, I. Repušić, I. Lipanović, H. Zlodre i drugi. Njeguje različite stilove glazbe od klasike, romantike i 20.stoljeća do jazza. Nastupa često i na recitalima, te kao komorni glazbenik u različitim ansamblima (trio klarinet, klavir, violončelo, duhački trio, kvintet, oktet, klavirski kvintet i uz Zagrebački gudački ansambl 3+, te Splitski gudački kvartet). Održava koncerte i u Sloveniji i Italiji. Cijeli radni vijek bavi se i pedagoškim radom, a od 2002. godine stječe zvanje docenta, te djeluje kao profesor klarineta na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Jadranka Garin (Antofagasta/Čile, 1963.) je hrvatska pijanistica, koja studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Harrya Guseka, a postdiplomski studij kod prof. Vladimira Krpana. Na daljnje oblikovanje njene glazbene osobnosti utjecali su pijanistički seminari prof. Rudolfa Kehrera, Arbo Valdme i Vladimira Krpana, kao i seminari Tonka Ninića i Aurele Nicoleta (flauta) koji su probudili njezin interes za komornu glazbu. Održala je mnogobrojne koncerte u svim važnijim glazbenim središtima Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj i Siriji. Također je kao solist nastupila sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem mo. Pavla Dešpalja. Osim koncertne djelatnosti, godinama djeluje kao klavirski pedagog. Njezini učenici i studenti dobitnici su nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Od 2003. godine je docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.