Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Koncert i dva bisa – jednostavno najbolji

01.08.2011. 22:00
Koncert i dva bisa – jednostavno najbolji


Nakon sat i pol vremena odlične klasike publika jednostavno nije napuštala Donat za što su nagrađeni s čak dva bisa. Turski marš Mozarta koji je trebao završiti koncert kao bis samo je izazvao još gromoglasniji aplauz te su glazbenici rado odsvirali još jednu skladbu – Allegro Divertimenta za gudački orkestar u D-duru


Pod ravnanjem najuspješnijeg dirigenta mlađe generacije, Ivana Repušića, Zadrani su u ponedjeljak navečer uživali u vrhunskom koncertu Zadarskog komornog orkestra. U sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu nastup Komornog orkestra, uz goste horniste Radovana Vlatkovića i Boštjana Lipovšeka, bio je možda i najbolji koncert ovogodišnjega programa. Sinergija dirigenta, svirača i brojne publike, koja je zauzela svaki slobodan kutak Sv. Donata, osjećala se u svakom trenutku koncerta koji je probio vrijeme s trajanjem od gotovo dva sata i dvostrukim bisem na kraju. Jednom rječju izvanredno.
Pokretač glazbenog života grada
Zadovoljstvo nije krio ni vrhunski mladi dirigent Ivan Repušić.
– Ono što mi je posebno drago jest da smo uspjeli napraviti jedan program razdoblja klasike u kojem svakako istaknuto mjesto ima Mozart, kompozitor koji je pisao izuzetne koncerte za rog. Drago mi je da Zadarski komorni orkestar iz godine u godinu raste i kvalitetom i sve većim brojem Zadrana koji su diplomirali na hrvatskim ili stranim muzičkim akademijama. Sudeći prema kritikama samih solista, a i publike vidi se napredak i oduševljenje muziciranjem, a to je prva i osnovna stvar, dakle da budemo osnovni pokretač glazbenog života grada Zadra, rekao je Repušić. Posebno zadovoljstvo izrazio je činjenicom da je s njima na koncertu nastupio hornist svjetskoga glasa, Hrvat Radovan Vlatković – profesor na najuglednijim europskim veleučilištima za klasičnu glazbu u Salzburgu, Madridu i Zurichu, te na glasu kao najbolji hornist našega vremena. Uz njega kao gost nastupio je još jedan vrsni hornist, Boštjan Lipovšek koji se usavršavao upravo na salzburškom Mozarteumu kod Vlatkovića.
Tijekom koncerta na rasporedu su bila djela Wolfganga Amadeusa Mozarta “Divertimento za gudački orkestar u D-duru” te “Koncert za rog i orkestar u Es-duru”. Dok je Divertimento jedno od najpoznatijih djela iz cjelokupne povijesti glazbe, Koncert za rog Mozart je posetio hornistu Josephu Leutgebu, a muzikolozi ovaj komad uspoređuju s kovčegom punim blaga. U drugom dijelu koncerta, nakon pauze, sviran je Joseph Haydn i to “Koncert za dva roga i orkestar u Es-duru” i “Simfonija br. 6 u D-duru, Jutro”. Dok prvi komad odiše mirnoćom, jednostavnošću, ravnotežom i ujednačenošću, drugo djelo Haydn je napisao kako bi mogao iskazati vještine svojih glazbenika u orkestru. Upravo na ovom komadu svoje vještine iskazali su članovi Zadarskog komornog orkestra za što su nagrađeni gromoglasnim aplauzom.
Odličan odaziv publike Repušića nije iznenadio.
Uspjeh i na Dubrovačkim ljetnim igrama
– Zadarski komorni orkestar uvijek ima svoju publiku, a pogotovo kad je ovako lijep program. Ne čudi me, ali me veseli jer tako bi zapravo uvijek trebalo biti na koncertima Zadarskog komornog, prokomentirao je.
A osim zadarske publike Repušića vole i u Dubrovniku. Naime, mladi Zadranin je ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Iako su tek na sredini puta dosadašnje kritike i posjećenost i više su nego zadovoljavajuće.
– Jako sam zadovoljan dosadašnjim tijekom. Što se tiče same posjećenosti ovo nam je jedna od najboljih sezona, imali smo izuzetne umjetnike i sad smo otprilike na polovici. Ne mogu biti nezadovoljan s obzirom na kvalitetu izvedaba svih koncerata do sada, jer radi se o zaista sjajnim umjetnicima. Očekuje nas još nekoliko izuzetnih događaja i vjerujem da će ovo biti jedna uspješna godina, saznajemo. A na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je i Zadarski komorni orkestar ostavivši dubrovačku publiku bez teksta.
Na upit jesu li mu draže i bolje Dubrovačke ljetne igre ili Glazbene večeri u Sv. Donatu Repušić je diplomatski odgovorio:
– Zadar mi je drag jer je to moj rodni grad, međutim ovo je već deveta godina da dirigiram na Dubrovačkim ljetnim igrama i osjećam se i tamo kao u Zadru ili u Splitu.
Nakon sat i pol vremena odlične klasike publika jednostavno nije napuštala Donat za što su nagrađeni s čak dva bisa. Turski marš Mozarta koji je trebao završiti koncert kao bis samo je izazvao još gromoglasniji aplauz te su glazbenici rado odsvirali još jednu skladbu – Allegro Divertimenta za gudački orkestar u D-duru.