Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Oživljena etno-gastro prošlost filipjanskog kraja

01.08.2011. 22:00
Oživljena etno-gastro prošlost filipjanskog kraja


Na Velikom mulu u Svetom Filipu i Jakovu u dobrom jelu, piću i programu uživalo se i šestog ljeta zaredom. Kulturno-umjetnička društva koja djeluju na području ove općine: “Sv. Ivan Glavosijek” iz Raštana Donjih, “Maslina” iz Turnja i nadasve gostoljubivi domaćini “Sv. Roko”, pjesmom i plesom predstavljali su posjetiteljima etnološki prikaz življenja, običaja, zanata i tradicionalnu gastro ponudu filipjanskog kraja. Naravno, riječ je o sada već nadaleko poznatoj spektakularnoj manifestaciji 6. večeri folklora i starih običaja “Kako su živili i radili naši stari”.
Program se odvijao na rivi i na prostoru Velikog mula, gdje je i prezentirana tradicijska gastro ponuda. To je izvrstan način da tradicija jednog kraja ostane zapamćena među turistima, ali i među mladima koji sve više postaju robovi modernog načina življenja. Tako se na glavnom mulu moglo probati svježih srdela s gradela, odlične palente u đuveđem šugu, čičvarde, orze, skoro zaboravljenog jela s ovih krajeva – makaruna priko prsta, nezaobilazne raštanske janjetine pod pekom i lešo te drugih raznoraznih poslastica koje jednostavno ne mogu pasti u zaborav. Dakako, sve je bilo začinjeno domaćim crnim vinom, u neograničenim količinama.
Običaji su nadasve atraktivno prikazani od pletenja vune, pranja rublja sapunom od svinjeće masti, predenje vune, pa do frmentanja i čišćenja kukuruza kroz sito. Svoj talent su pokazali i članovi Učeničke zadruge Đardin i Male škole glagoljice.
Osim pjesme rivom je odjekivalašijavica, stara narodna igra desetljećima ukorijenjenu u Dalmaciji koja je, nažalost, gotovo otišla u zaborav. Nakon nadasve bogate gastro prezentacije i sasvim besplatne degustacije, zbog čega su gužve i kolone ispred štandova bile neopisive, svi KUD-ovi su se premjestili na pozornicu i otpjevali svoje tradicionalne pjesme i odigrali kola.