Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Raspivano Bibinje ugostit će najbolje hrvatske klape

01.08.2011. 22:00
Raspivano Bibinje ugostit će najbolje hrvatske klape


U povodu ovogodišnjeg 31. susreta klapa Raspivano Bibinje 2011, koji se održava dva dana – u petak 5. kolovoza i subotu 6. kolovoza u konobi “Ribar Jere” na plaži Frnaža održana je konferenciju za novinare na kojoj su govorili općinski načelnik Nino Šimunić i zamjenica predsjednika Turističke zajednice Katarina Kandić. Program je vodila Suzana Lisica.
– Velika imena klapske estrade, među njima pobjednici Omiša, vrhunska klapska glazba, odlična organizacija i pravi dalmatinski ugođaj, sve su to sinonimi za 31. “Raspivano Bibinje” koji će se održati u rustikalnom ambijentu Trga sri sela, odmah nakon luncijanja zvona na crkvi Sv. Roka, u 20.30 sati, poručio je načelnik Šimunić.
“Raspivano Bibinje” koje se veže uz klapu Fortuna, zasigurno je najpoznatiji i najstariji klapski događaj u Zadarskoj županiji, nakon Omiša i Skradina najstariji na hrvatskom priobalju. Prvi susret klapa održan je 30. srpnja 1977. godine. Za vrijeme Domovinskog rata 1991. i 1992. godine te 2006. godine zbog kiše susret nije bio održan.
– Prve večeri u petak na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja nastupit će sljedeće klape: muške klape Sukošan iz Sukošana, Koporan iz Poličnika, Kadena iz Zadra i Bibanum iz Bibinja te ženske klape Libar iz Privlake, Kandelora iz Zemunika i Karmel iz Turnja. Hit klapa Kampanel iz Zagreba imat će mini koncert, dok je gost večeri muška klapa Bjelovar iz Bjelovara te bibinjski mandolinski sastav Moba, nabrajala je Katarina Kandić.
Susret čiji su sinonimi opuštenost, dalmatinski štih, klapska borba za pljesak i bis te zajedničko druženje, poslije Omiša i Skradina najstariji je na hrvatskom priobalju. Prve Večeri ulaz je slobodan. Ulaz na drugu večer koji vodi televizijski doajen Branko Uvodić, plaćat će se 20 kuna.
– Druge večeri u subotu, 6. kolovoza, nastupit će sljedeće klape: muške klape Šufit iz Splita (pobjednici muškog finala ovogodišnjeg 45. festivala dalmatinskih klapa u Omišu na ušću Cetine), Cambi iz Kaštel Kambelovca, Žrnovnice iz Žrnovnice pokraj Splita, Tragos iz Trogira, Kampanel iz Zagreba, Pižolot iz Zagreba i domaćin Bibinje, te ženske klape Ventula iz Splita (sudionice prvog uopće superfinala na završnici ovogodišnjeg 45. festivala dalmatinskih klapa u Omišu) i Garofuli iz Bibinja. Gost večeri je Ante Sikirtić Krivin, bibinjski pučki pjesnik, izdiktirala je Kandić.
Već nakon prve godine susret klapa nametnuo se kao jedno od centralnih ljetnih događanja na području sadašnje Zadarske županije i postao pravi brand Bibinja, podsjetio je načelnik Šimunić naglasivši kako je sklupture za klape izradio akademski kipar Petar Dolić koji je u Kninu izgradio spomenik hrvatske pobjede Oluja ’95.