Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Karinu proslavljen blagdan Gospe od anđela

01.08.2011. 22:00
U Karinu proslavljen blagdan Gospe od anđela


Gospa od Anđela, u franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula, danas je proslavljena u starom franjevačkom samostanu Svete Marije Bezgrešne u Karinu. Na ovu svetkovinu s porcijunkulskim oprostom, usprkos radnog dana, tradicionalno su došli brojni vjernici iz Gornjeg i Donjeg Karina i okolnih župa.
Svečanu svetu misu na otvorenom uz samostanskog gvardijana fra Mladena Kovačevića i 15-ak svećenika, predvodio je don Elvis Ražov, župnik Jasenica.
– Blagdan je postao važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe. Sveti Franjo je primjer obraćenika, rekao je na početku propovijedi don Elvis.
Kod traženja i dobivanja oprosta, porcijunkulskog potpunog oprosta, istaknuo je propovjednik, potrebno je prije svega odreći se bilo kakvih trgovačkih primisli.
– U Zrću na otoku Pagu Hrvatska prihvaća sve što donosi novac. Možemo li od svega privući novac? Sveci su tu da nam pokažu gdje griješimo, poručio je don Elvis naglasivši kako je zapravo istina da mi kod Boga ništa ne možemo zaraditi, ali možemo sudjelovati u njegovim darovima koji su plod Isusovih zasluga.
Mi smo baštinili kulturu iz koje je Bog istjeran i sad tu kulturu moramo evangelizirati, navodi propovjednik, da bude prepoznatljivo da smo kršćani, da smo katolici, da smo Katolička crkva, da vjerujemo u Isusa Krista.
– Postat ćemo sretniji i zadovoljniji ako Isusu Kristu u našem životu dodijelimo glavnu, a ne sporednu ulogu. Potrebno se okrenuti Kristu, Bogočovjeku i Spasitelju svakog čovjeka, poručio je don Elvis Ražov.
Svečanom ugođaju je pridonio župni zbor Sv. Male Terezije iz Karina s klavijaturisticom Senkom Butić.


 GOSPA OD ANĐELA


Svetkovina Gospa od Anđela potječe iz prvih franjevačkih dana, kada se franjevci sjećaju obraćenja svetog oca Franje, koje se dogodilo upravo tog 2. kolovoza 1208. u crkvi Svete Marije od Anđela podno Asiza, u franjevačkoj povijesti crkve poznate kao Porcijunkula. Tu crkvicu, koja je postala okupljalište prvih Franjinih sljedbenika i ishodište franjevačkog reda, godine 1216. papa Honorije III. obdario je potpunim oprostom. Svi koji se na taj dan ispovijede, pričeste te pohode znamenitu franjevačku crkvu, dobivaju potpuni oprost od vremenitih kazni.




 PUČKE IGRE


U Karinu se uz euharistijsko slavlje dogodilo već tradicionalno opće pučko veselje, uglavnom uz brojne štandove na kojima je bilo svega i svačega. Posebna je gužva bila u improviziranim šatorima s osvježavajućim pićima i pečenom janjetinom.
Pučke igre Karin 2011., ove godine održale su se tek u disciplini potezanja konopa. Snagatori su se borili za pet pečenih janjaca s ražnja koje su na kraju uz puno znoja i neizvjesnosti podijelili pobjednici: “Ispaćeni” iz Stankovca te “Zagora” iz Unešića i Zemuničani. U organizaciji i pokroviteljstvu Grada Benkovca i Turističke zajednice voditelj i animator bio je Mihovil Mijo Brkić, novinar-urednik na Radio Benkovcu.