Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Biograd se za kanalizacijski sustav zadužuje za dodatnih 1,2 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

01.08.2013. 22:00
Biograd se za kanalizacijski sustav zadužuje za dodatnih 1,2 milijuna kuna


Razlika je predviđena za kreditne kamate i za moguće financijsko prekoračenje projekta, istaknuo je Knez


Gotovo cijela treća sjednica biogradskog Gradskog vijeća protekla je u pitanjima, prijedlozima i zahtjevima šestorice oporbenih vijećnika (Slavica Jeličić, Mira Ražnjević, Ivan Babara, Leo Zorica, Ivan Sambunjak, Andrej Marinović) te odgovorima devetorice vladajućih vijećnika HDZ-a (Melanija Radas Ražov, Antonija Radas, Šime Mršić, Ante Lukačić, Nikola Tomić, Toni Bogdanić, Marica Mrkić, Sanja Delin, Edi Stamičar), predvođenih načelnikom Ivanom Knezom, u svezi dvije točke dnevnog reda.
Riječ je o raspisivanju natječaja za zakup “stare škole” radi obavljanja znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja, šest milijuna kuna “teškom” projektu temeljitog rekonstruiranja zgrade za koju su zainteresirani Visoka škola za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića, koja je podstanar u Srednjoj školi Biograd, kao i Tehničko veleučilište u Zagrebu.
Druga točka koja je bila na situ i rešetu oporbenih vijećnika bio je treći ovogodišnji rebalans gradskog proračuna zbog potrebe podizanja dugoročnog kredita za financiranje izgradnje kanalizacijskog sustava istočnog dijela grada u iznosu od šest milijuna kuna. Novi biogradski proračun s povećanjem iznosi 62,4 milijuna kuna.
– Izgradnju sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda nastavljamo sa sredstvima EU. Podignut ćemo kredit, a EU sav novac vraća tek nakon odrađenih radova. Na nama je da planiramo i izrađujemo dokumentaciju kako bismo mogli tražiti financijska sredstva za naše razvojne projekte, rekao je Knez, ističući kako je dokumentacija za povlačenje kredita za izgradnju mjesne kanalizacije sadržavala 2.500 stranica dokumenata teških ukupno 22 kilograma.
Programom IPARD i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao provoditelja programa, izgradnja kanalizacije je utvrđena u iznosu nešto manjem od 4,8 milijuna kuna.
– Iznos kredita od 4,8 povećava se na šest milijuna kuna. Razlika je predviđena za kreditne kamate i za moguće financijsko prekoračenje projekta. Unija svoj novac daje bespovratno i želi biti sto posto sigurna da će ta sredstva biti namjenski utrošena. Isplata će uslijediti tek nakon izvedenih radova, kada završni izvještaj prođe reviziju APPRR-a. Naime, potpisivanjem ugovora o financiranju projekta bespovratnim sredstvima iz EU fondova u provedbi projekta u potpunosti se mora poštovati načela javne nabave, navodi Knez, uvjeren kako tih dodatnih 1,2 milijuna kuna neće znatnije potrošiti.