Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatska čipka nisu samo Lepoglava, Pag i Hvar

Autor: Ante Rogić

01.08.2013. 22:00
Hrvatska čipka nisu samo Lepoglava, Pag i Hvar

Foto: Vedran SITNICA



Izložba prikazuje svu raznolikost hrvatskog čipkarstva kao bogatu cjelinu, objedinjujući povijest sustavnog obrazovanja u čipkarstvu i danas aktivne centre čipke


Na koncu Dana otvorenih vrata Muzeja antičkog stakla otvorena je izložba “Hrvatska čipka”. Središnja tema ovogodišnji otvorenih vrata MAS-a je bila upravo čipka, njena povijest i sadašnjost. Tako se od ranog jutra, uz uobičajene radionice koje se mogu vidjeti u ovom muzeju, moglo pogledati i radionice čipke i upoznati se s izradom čipke u raznim dijelovima Hrvatske.
Ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. sc. Ivo Fadić podsjetio je kako je ovo druga sezona otvorenih vrata te je riječ o punom pogotku. Za ovu izložbu i predstavljanje čipke su se odlučili jer im je cilj približiti čipku svim posjetiteljima, kako stranima tako i domaćima.
Branka Manin, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja je kazala kako se ovom izložbom pruža uvid i u rad njihovog muzeja. Naime, najveći dio izložaka je upravo iz ovog muzeja.
Izložba prikazuje svu raznolikost hrvatskog čipkarstva kao bogatu cjelinu, objedinjujući povijest sustavnog obrazovanja u čipkarstvu i danas aktivne centre čipke. Udruga Intermezzo prepoznala je bezvremenu ljepotu i vrijednost čipke pa u suradnji s Hrvatskim školskim muzejem te s lokalnim institucijama i pojedincima organizira izložbu hrvatske čipke. Autorice izložbe Vesna Rapo i Sunčana Matijašević ističu kako se, kad se govori o čipkarstvu u Hrvatskoj, najčešće govori samo o tri glavna centra, Lepoglavi, Pagu i Hvaru, dok hrvatsko čipkarstvo podrazumijeva više od toga. Ono ima izrazito bogatu povijest, bilo je prisutno u obrazovanju kao obvezan školski predmet i kroz žensko obrazovanje u samostanima na raznim lokacijama.