Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pjeskovite plaže, ljekovito blato, domaće delicije – odmor za dušu i tijelo

Autor: Valentina Mlađen

01.08.2013. 22:00
Pjeskovite plaže, ljekovito blato, domaće delicije – odmor za dušu i tijelo

Foto: Zvonko KUCELIN



Na tragu zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije turističko mjesto” posjetili smo na kraju srpnja malo ribarsko mjesto Privlaku. Privlaka je posljednjih godina vrlo vješto od ribarskog mjesta postala jednako tako i turističko mjesto koje je znalo iskoristiti svoj “sabun”, pjeskovite plaže i plitko more za razvoj obiteljskog, ali sve više i turizma za mlade.
Mostina, Škrapavac, Sabunike…
– Predsezona nam je na razini prijašnjih godina, dok je u srpnju krenula prava sezona. Za sada se ipak možda osjeti samo blagi, neznatni pad, ali očekujemo sezonu dobru makar kao prošlogodišnju, ako ne i bolju, govori direktorica TZ Privlaka Iva Zorić, odakle smo krenuli u turističku patrolu. Odmah do turističko-informativnog centra glavna je privlačka plaža Mostina koja pokazuje što to točno tako privlačno Privlaka nudi. Uživanje na pjeskovitoj plaži, djeca koja uče plivati ili se igraju u plitkom moru pod nadzorom roditelja, odbojka u moru, pedaline, na drugom kraju uživanje u ljekovitom blatu… A plaža je naravno opremljena i potrebnim sadržajem koji bi mogao zatrebati kupaču, od kemijskih WC-a, klupica, kanti za otpatke pa do tuševa. Osim Mostine tuševi su postavljeni i na Škrapavcu na Punti, kao i dječja igrališta, a potrebne sadržaje ima i jedna od najpopularnijih privlačkih plaža Sabunike. Na Sabunikama je, naime, u svako doba dana ljeti gužva. Uz pijesak, suncobrane i toplo plitko more, “privlačka Copacabana” ima najljepši pogled koji kupač može poželjeti – preko puta zaštitnički stoji Velebit dokle god pogled seže, a s njega ujedno uvijek puše nešto osvježavajućeg vjetrića. Nije stoga ni čudno što je ovaj predio odabran za prekrasnu šetnicu i vidikovac koji je ove godine dodatno hortikulturalno uređen, a nova šetnica čeka samo popločavanje. Duž šetnice postavljene su i kamene klupe kako bi šetači mogli uživati u ovom jedinstvenom pogledu.
Posjet Kolištu
Osim plaža i lokalnih restorana i konoba koji nude domaće specijalitete, iz Privlake se ne može otići, a da se ne posjeti Kolište i stari dio mjesta koji za lokalne i jest sama Privlaka. Ove godine na Kolištu je novi asfalt, a spust prema molu otkriva još jedan predivan pogled, dok oni aktivniji mogu šetati duž obale šetnicom u ljetnim večerima.
Samo mjesto na dosta je visokoj razini uređenosti. Osim što smo zatekli lokalne komunalne redare kako i po najvećim vrućinama čiste oko Sabunika, Privlaka i hortikulturno nastoji oplemeniti svoj prostor. Iako još uvijek postoje točke na kojima je potrebno raditi svake godine sve je vidljiviji i napor mještana koji se prezentiraju u lokalnom natječaju za najuređeniju okućnicu. Može se, također pohvaliti i bogatstvo smeđe i bijele signalizacije kao i oznake duž biciklističke staze.
Svake godine sve je vidljiviji napor turističkih djelatnika i cijeloga mjesta da svoju ponudu podignu na višu razinu, ali i stari i novi gosti koji te napore prepoznaju te Privlaku odabiru za svoju ljetnu destinaciju.