Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Klapsko sjećanje na “turanjsko dite”

01.08.2016. 22:00
Klapsko sjećanje na “turanjsko dite”


Ako je prva klapska večer 2009. godine bila najemotivnija, ova je, slobodno se može reči, zaista bila najimpresivnija, najbolja do sada. Zahvaljujući prvensteno mještanima, ljubiteljima klapskog pjevanja, osma klapska večer “Kamena Dalmacija” je zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji kulturno-zabavni događaj u Turnju od Domovinskog rata
U dvorištu župne crkve Gospe od Karmela u Turnju, održana je osma po redu klapska večer pod nazivom “Kamena Dalmacija”. Bio je to još jedan veličanstveni spomen na prerano preminulog zadarskog kantautora Romea Santinija, čiji korijeni potječu iz Turnja.
Ako je prva klapska večer 2009. godine bila najemotivnija, ova je, slobodno se može reči, zaista bila najimpresivnija, najbolja do sada. Zahvaljujući prvensteno mještanima, ljubiteljima klapskog pjevanja, osma klapska večer “Kamena Dalmacija” je zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji kulturno-zabavni događaj u Turnju od Domovinskog rata.
Vrhunsku zabavu i užitak za domaće ljude i ljubitelje klapskog pjevanja omogućili su klapa Condura iz Nin, Kalelarga iz Zadra, Težaci iz Paljuva, Korda iz Lumbarde s otoka Korčule, mješovita klapa Maraška iz Zadra, ženski vokalni sastav Rusula iz Splita te Škuribanda iz Zadra, Zikva s otoka Pašmana i domaća klapa Karmel iz Turnja.
Večer je održana zahvaljujući pokroviteljima Turističkoj zajednici općine Sv. Filip i Jakov i Zadarskoj županiji te brojnim sponzorima.
Uz veliki pljesak i pozive na bis redala se klapska pisma za pismom najavljivana od voditeljica Anđele Šarić i Sanje Santini-Šuperba. Svaka se klapa predstavila s nekoliko dalmatinskih pjesama, ali i poznatih obrada.
Klapsku pjesmu spontano je prihvatila publika. U pauzama je nastupao već legendarni pjesnik iz Bibinja Ante Sikirić Krivin uz nekoliko povrataka na bis te nadarena pjesnikinja Samantha Pedišić iz Turnja.
Ženska klapa Karmel iz Turnja (Anđela Santini Šimunić, Katarina Mandić, Aleksandra Santini-Šarić, Slavica Santini, Andrea Bezinović, Sanja Santini-Šuperba, Ljiljana Kadija-Pulić i Ana Lukačić, umjetnička voditeljica Magdalena Miočić) organizirala je i ovaj susret kao živo sjećanje na “Kamenu Dalmaciju”, ljubav Romea prema Zadru, Turnju i cijeloj Dalmaciji, na neumorno, maštovito i glazbeno “turanjsko dite”
Na koncertu su nazočili Romeova supruga Lučana, rodbina i prijatelji te preko tisuću ljubitelja dalmatinske pisme.
Pored Općine Sv. Filip i Jakov, Turističke zajednice i ljudi dobre volje, održavanje klapske večeri pripomogli su i Tehno trade d.o.o. Zadar, Ljekarne Soline farm, Jadran tuna d.o.o., Ljekarne Pirović, te turanjske konobe Toretta i Kod Bakilca.
A nakon fešte Gospe od Karmela, “Večeri folklora”, zabavno-sportske manifestacije “Turanjske stare igare” i drugih kulturno-zabavnih i sportskih događanja, “Kamena Dalmacija” je podvrdila da će ovo turanjsko ljeto zaista biti posebno.