Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Puljić: Molimo za duhovna zvanja

01.09.2010. 22:00
Puljić: Molimo za duhovna zvanja


U pastoralnim prostorima ispod župne crkve Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži danas je održan 34. Katehetski dan Zadarske nadbiskupije za svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove, vjeroučitelje i župne katehete. Susret je započeo euharistijskim klanjanjem koje je u crkvi Uznesenja BDM predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zatim su uvodne riječi sudionicima uputili nadbiskup i don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. O temi “Roditelji i njihova odgovornost u prenošenju vjere – suradnja obitelji, župe i škole” govorio je dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Nakon rada u skupinama predstavljeno je izvješće toga rada te su najavljena događanja u Zadarskoj nadbiskupiji u pastoralnoj godini 2010./2011. Povjerenstvo za pastoral obitelji govorilo je o Nacionalnom obiteljskom događanju u Zagrebu 2011. godine.
– Euharistijsko klanjanje uvijek nam daje prigodu i mogućnost u šutnji razmišljati o toj najuzvišenijoj tajni,… Euharistija, naime, označuje Isusovu prisutnost među nama. Zbog toga ovim klanjanjem želimo zahvaliti Isusu za njegovu žrtvu novoga saveza i razmišljati o njegovoj nazočnosti u bijeloj hostiji koju promatramo s ljubavlju i poštovanjem. Želimo sjesti do njegovih nogu poput Martine sestre Marije i upijati njegove savjete. Započinjemo ovaj katehetski skup upravo najljepšom molitvom, molitvom euharistijskom Kristu svjesni kako smo i mi kao njegovi sluge i navjestitelji umreženi u to veliko otajstvo koje trebamo naviještati i svjedočiti. I dok se klanjamo euharistijskom Kristu razmišljamo da upravo euharistija izgrađuje Crkvu, a Crkva po želji Isusovoj i njegovoj odredbi slavi euharistiju. Euharistija čini ono zajedništvo koje je osnovno obilježje Crkve. Euharistijski Isus je uzrok takvog zajedništva, kazao je tijekom klanjanja mons. Želimir Puljić. Nadalje, uputio je na plodove euharistije i zajedništva. Nadbiskup se u svom govoru osvrnuo na ulogu svećenika po kojima je Krist prisutan među nama.
– Potrebni su svećenici, misnici koji će dijeliti svete tajne. Potrebni su prezbiteri koji će odgajati narod Božji, rekao je mons. Puljić zahvalivši Bogu za njihovu nazočnost među nama i za euharistiju. Poglavar zadarske Crkve potaknuo je i na molitvu za nova duhovna zvanja istaknuvši da obitelj ima veliku ulogu u tome, pozvana surađivati s poticajima Božjeg Duha.
Dr. Ivica Pažin je između ostalog govorio o katehetskoj ulozi roditelja u prenošenju vjere djeci, što je njihova temeljna zadaća.
– Katehetska zadaća roditelja je dio roditeljske i obiteljske kulture. Roditelji su pozvani odgajati svoju djecu i sudjelovati u njihovom vjerskom odgoju. Obitelj je put Crkve, prema riječima blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Obitelj nije otok, nego treba veliku obitelj i zajedništvo gdje se iskustvo vjere može dotaknuti, vjere koja živi i u našim konkretnim župnim zajednicama, kazao je dr. Ivica Pažin.