Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatski san produbljuje prijateljstvo između Austrijanaca i Hrvata

01.09.2011. 22:00
Hrvatski san produbljuje prijateljstvo  između Austrijanaca i Hrvata


Uvjeren sam da će vaš boravak u Zemuniku pridonijeti početku trajnog, neraskidivog hrvatsko-austrijskog prijateljstva između Zemunika i Salzburga, naglasio je Marušić dodavši kako su gosti iz Austrije smješteni kod brojnih gostoljubivih obitelji u Zemuniku


U sklopu međunarodnog projekta Dani austrijske i hrvatske kulture i prijateljstva koji se od 1. do 4. rujna održavaju u Dubrovniku, Skradinu i Zemuniku, jučer je u ovu ravnokotarsku općinu doputovala brojna Hrvatska kulturno-umjetnička udruga Hrvatski san iz Salzburga u Austriji. Svečanom prijemu upriličenom u Općinskoj vijećnici domaćini su bili načelnik Josip Marušić i Marko Alvir, predsjednik KUU Sv. Kata.
– Uvjeren sam da će vaš boravak u Zemuniku pridonijeti početku trajnog, neraskidivog hrvatsko-austrijskog prijateljstva između Zemunika i Salzburga, naglasio je Marušić dodavši kako su gosti iz Austrije smješteni kod brojnih gostoljubivih obitelji u Zemuniku.
S nekoliko biranih riječi dobrodošlice nazočnima se obratio i Marko Alvir istaknuvši kako je do suradnje došlo zahvaljujući Željku Šariću iz KUD-a Sv. Kata i Veri Papić, predsjednici Hrvatske kulturno-umjetničke udruge Hrvatski san.
Kulturna suradnja i razvijanje prijateljstva
Vera Papić organizirala je niz manifestacija čiji je cilj bio promicanje austrijskog kulturnog naslijeđa u Republici Hrvatskoj. Posebno se uspješnom pokazala manifestacija Dani austrijske i hrvatske kulture i prijateljstva, u okviru koje su u Dubrovniku i Salzburgu predstavljeni različiti aspekti hrvatske kulture s naglaskom na tradicionalno kulturno naslijeđe dviju država.
– Hrvatski san osim temeljnih ciljeva promicanja i očuvanja hrvatske kulture i tradicije te kulturne suradnje i razvijanja prijateljstva s pojedincima, udrugama i institucijama zemlje domaćina, ima i zadaću ostvarivanja drugih opće korisnih ciljeva i podizanja ugleda Hrvatske u Austriji i Austrije u Hrvatskoj, navela je Papić.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru, uime Zadarske županije, župana Stipe Zrilića i pročelnika za kulturu Ivana Šimunića, izrazila je toplu dobrodošlicu gostima iz Austrije.
– Ovakva događanja na pravi način njeguju kulturu, jezik, narječja, ples i nošnje hrvatskog i austrijskog naroda. Štoviše, susreti će se nastaviti stoljećima sve dok postoji entuzijazam ljudi i njihova neizmjerna ljubav prema svojoj baštini. Zahvaljujući tim plemenitim ljudima ne trebamo se bojati da nećemo sačuvati ovo pučko stvaralaštvo, običaje, priče i glazbala, poručila je Peroš.
Tijekom Domovinskog rata, rekla je Peroš, uništeno je mnogo toga materijalnog, uništile su se mnoge nošnje po obiteljskim kućama.
– Ipak, zahvaljujući prije svega ljudima koji su uspjeli sačuvati dijelove nošnji napravljene su nove nošnje, na ponos svih nas, naglasila je Peroš.
 Zadarski donačelnik Darko Kasap zaželio je gostima iz Austrije da iz Zemunika i Zadra odnesu pregršt lijepih uspomena kako bi se nastavilo prijateljstvo ovih dvaju naroda, osobno, ali i na kulturnom i gospodarskom polju.
Druženje se nastavilo u Domu za odrasle Zemunik
– U okružju brojnih nacionalnih i parkova prirode zadarsko područje čitavom svojom pojavom odiše atmosferom i šarmom malog dalmatinskog “mista”. Blizina zračne luke,  redovite brodske i trajektne linije te moderne cestovne veze s Europom omogućavaju brz i ugodan dolazak u ovo područje, naglasio je Kasap.
– Zadar ima tri tisuće godina staru povijest i unatoč brojnim ratovima na ovim područjima, uvijek se poput feniksa uzdizao sačuvavši pritom neprocjenjivo, bogato kulturno naslijeđe koje se prenosi s koljena na koljeno, na generacije koje dolaze, rekao je Darko Kasap, porijeklom iz Zemunika.
Uime gostiju iz Austrije prigodne riječi zahvale uputila je Monika Kalista, voditeljica Odjela za kulturu i sport grada i pokrajine Salzburg.
– Hrvatski san produbljuje prijateljstvo između dvaju srednjoeuropskih naroda, Austrijanaca i Hrvata, kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj. Suradnja se ostvaruje uspješno na kulturnom i gospodarskom području, sukus je riječi Monike Kalista.
Druženje se nastavilo u Domu za odrasle Zemunik gdje se uspješnim domaćinom iskazalo osoblje predvođeno ravnateljicom Davorkom Krnčević. Pred korisnicima Doma, gostima, uzvanicima i mještanima uz gotovo neprekidni pljesak kulturno-umjetnički program na ljetnoj pozornici u narodnim nošnjama svojih krajeva izveli su domaćini i gosti iz Austrije te ženska klapa Kandelora, narodni guslar i diplar, Dane Jurić i Mile Nimac.
Prijateljsko druženje i pjesma nastavila se uz bogat stol u rustikalnom podrumu Doma za odrasle, jedinstvenom podrumu ovog dijela Mediterana i šire.