Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jurčić na čelu umirovljenika

01.09.2011. 22:00
Jurčić na čelu umirovljenika


Na listama bi se mogli naći i nekadašnji SDP-ovac Ivica Pančić i bivši zastupnik HSP-a Pero Kovačević. Blok umirovljenici zajedno ima podršku 4,3 posto biračkog tijela


Saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić sreću će na predstojećim parlamentarnim izborima potražiti s umirovljenicima, odnosno s Blokom umirovljenici zajedno. Jurčić je prije četiri godine u predizbornoj kampanji bio SDP-ov službeni kandidat za premijera, a sada na izbore ide s Hrvatskom ekonomskom inicijativom koja će, kako se doznaje za dvadesetak dana potpisati dogovor s umirovljeničkim blokom o zajedničkom izlasku na izbore u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj. Uz to Jurčićev HEI će imati svoju listu i u jedanaestoj izbornoj jedinici u dijaspori.
U Hrvatskoj bi Jurčić, doznajemo, trebao nositi sve zajedničke liste s umirovljenicima, a u sedmoj i osmoj izbornoj jedinici trebao bi im se pridružiti i primorsko-goranski savez.
Plan HEI  i umirovljeničkog bloka je staviti naglasak na gospodarstvo pa se u svom programu, kako nam kažu sugovornici iz obje skupine, neće previše baviti ideologijom, nego su u njihovo društvo dobro došli i desni i lijevi kojima je na prvom mjestu oporavak domaćeg gospodarstva, posebice revitalizacija proizvodnje. Tako će se na zajedničkim listama, kako smo doznali, naći i nekadašnji SDP-ovac Ivica Pančić, ali moguć je i angažman nekadašnjeg HSP-ovog zastupnika Pere Kovačevića. Što se tiče HEI-a oko te će se inicijative navodno okupljati stručnjaci koji su u karijeri napredovali bez uključivanja u političke stranke.
U tom šarenom društvu naći će se i strogo interesna skupina umirovljeničkih predstavnika, ali u  umirovljeničkom bloku ne vide ništa čudno u zajedničkom izlasku na izbore s Ekonomskom inicijativom, jer kako kažu i njima je prioritet osnaživanje gospodarstva, bez čega se neće moći popraviti i položaj umirovljenika. S druge stranke jasan je i Jurčićev interes jer su neke od posljednjih anketa pokazale kako Blok umirovljenici zajedno ima podršku 4,3 posto biračkog tijela, a kad su umirovljenici u pitanju radi se o potencijalu od 1,2 milijuna glasača.
Jurčićev rastanak sa SDP-om započeo je zapravo odmah nakon izbora kad je predsjednik te stranke Zoran Milanović nakon službenih rezultata objavio da je ipak on, a ne Jurčić SDP-ov kandidat za premijera, nadajući se, procjenjivali su tada mediji, da će privući HSS i time skupiti dovoljno zastupnika za preuzimanje vlasti. No, to se nije dogodilo, a Jurčić je u međuvremenu od SDP-ovog gospodarskog stratega postao stranački odmetnik.