Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mjesto gdje se sastaju prošlost i budućnost Mediterana

01.09.2011. 22:00
Mjesto gdje se sastaju prošlost i budućnost Mediterana


Sa svojim hotelskim resorom i turističkim naseljem, s jedne strane, te svojim starim mediteranskim štihom i ugođajem, s druge, Petrčane postaju prava meka turizma za svačiji izbor


Za sam kraj naše zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najljepše mjesto, općinu i grad” predstavljamo vam malo, ali važno turističko mjesto Petrčane. Gospodarska osnova mjesta, koje datira još od 10. stoljeća, je poljodjelstvo i ribarstvo, ali u posljednje vrijeme primat preuzima turizam, osobito zahvaljujući novootvorenim luksuznim hotelima u Punta Skali. Zbog izuzetnog geografskog položaja Petrčane su polazišna točka za izlete po otocima u zadarskom arhipelagu i za obilazak nacionalnih parkova Kornati i Paklenica.
Krenimo putevima turističke patrole Zadarskog lista koja je obišla mjesto. Ulaz u mjesto uredan je i čist, okolne okućnice uglavnom su hortikulturalno uređene, kao i sam ulaz, a do centra nas vodi smeđa signalizacija. U centru mjesta nalazi se Turistički ured Petrčane, njegova pozicija označena je velikim slovom “i”. U uredu nas dočekuju nasmiješene djelatnice, zatičemo ih u razgovoru s gostima koji odlaze zadovoljni. U njemu turisti mogu dobiti sve potrebne informacije o mjestu, Zadru, Zadarskoj županiji, prirodnim vrijednostima u njenoj okolici te se opskrbiti info materijalom.
Ispred turističkog ureda na obje strane proteže se lokalna šetnica. Petrčanska šetnica ponos je mjesta. Bujno bogatstvo hortikulture tipičnog mediteranskog bilja pruža ugodan pogled, a opremljena je i svim potrebnim sadržajima poput klupa, javne rasvjete i koševa za sitni otpad. Na jednom kraju šetnice nalazi se mjesna plaža, a na drugom uređeno dječje igralište. U samom srcu mjesta, njegovim ulicama, nalazi se Mediteran kakav je nekad bio. Ljudi razgovaraju na ulici i u kafićima, prodaje se svježe voće i povrće, a turisti uživaju u domaćoj atmosferi.
Zaustavljamo se na mjesnoj plaži Žal, jednoj od najatraktivnijih u Zadarskoj županiji. Zahvaljujući pijesku, mirisu i hladu borovine i bistrom čistom moru ova plaža pravi je biser. Stoga nije ni čudno da se i mnogi Zadrani odlučuju upravo za nju.
Nakon “starog” dijela Petrčana upućujemo se u Punta Skalu. Jedno od najvećih turističkih ulaganja na Jadranu u posljednjih deset godina urodilo je pravom turističkom mekom. Luksuzni hoteli Falkenstainer- Michaeler turističke grupe iz Austrije nude pravi ugođaj luksuznog turizma s uređenim okolišem, zabavnim vodenim svijetom, najljepšim plažama i jedinstvenim hrvatskim morem. Da su Petrčane sve bliže odredištu luksuznog turizma, svjedoči i turističko naselje vila i apartmana zadarske tvrtke P.S. Imamo, smješteno također u Punta Skali.
Očigledno je da se od malog mjesta koje je svoju gospodarsku osnovu baziralo na poljodjelstvu i ribarstvu Petrčane razvija u vrhunsko turističko odredište. Sa svojim hotelskim resorom i turističkim naseljem, s jedne strane, te svojim starim mediteranskim štihom i ugođajem, s druge, postaje prava meka turizma za svačiji izbor.


Festivalski boom




Nekad mjesto uglavnom obiteljskog turizma, danas su Petrčane neizostavna destinacija mladih, mahom Engleza i Iraca, ali i ostalih nacija.  Svojim ljetnim festivalima Petrčane su postale neizostavna stanica na  svjetskoj karti vrhunske zabave, ali i kvalitetnih izvođača. Sve je počelo s The  Garden festivalom koji se održava na poluotoku Pinija i dovodi na tisuće  mladih željnih vrhunskog provoda. Osim The Garden festivala tu su još  SUNce BEAT Festival,  Electric Elephant Weekend, Stop making sense  festival i slično. Čini se da su Petrčane prepoznale vrijednost mladih gostiju  koji se žele zabaviti, ali i dobro potrošiti.