Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Znanstvenici iz cijeloga svijeta u Zadru govore o prostoru

01.09.2011. 22:00
Znanstvenici iz cijeloga svijeta u Zadru  govore o prostoru


Na konferenciji će se ove godine predstaviti znanstvenici iz čitavog svijeta: Koreje, Kine, Tajlanda, Novog Zelanda, Australije, Amerike te gotovo cijele Europe


Ukupno 85 izlagača,  vrhunskih stručnjaka u različitim  znanstvenim područjima, u slijedeća tri dana izložit će svoje radove  na drugoj po redu međunarodnoj  konferenciji o Promišljanju društvenih i humanističkih znanosti  (Re-Thinking Humanities and Social Sciences). Konferencija se  održava na Sveučilištu u Zadru u  organizaciji Odjela za anglistiku, a  otvorena je jučerašnjim uvodnim  predavanjem poznatog postmodernog geografa Edwarda Soje. Nakon  veoma uspješne prošlogodišnje, prve, konferencije organizatori su  odlučili još jednom ugostiti svjetske  znanstvenike u našem gradu.
Nastavak prošlogodišnje  konferencije
– Ovo je nekakav, moglo bi se reći,  svojevrstan nastavak prošlogodišnje konferencije koja je naišla na  neočekivan uspjeh. Prošle smo godine ispitivali teren, postoji li uopće  interes hrvatske akademske zajednice, kao i vani, međutim to se  pretvorilo u jedan poprilično zanimljiv i uspješan eksperiment. Naravno odlučili smo se za istu stvar i  ove godine i mislim da smo uspjeli  organizirati nešto kvalitetno, rekao  je dr. sc. Marko Lukić, jedan od  organizatora s Odjela za anglistiku  Sveučilišta u Zadru.
Ove godine na konferenciji, među  velikim brojem renomiranih znanstvenika, ali i studenata, izlažu i dva  vrhunska stručnjaka, poznati postmoderni geograf Edward W. Soja  sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji je i  otvorio konferenciju, te pisac i umjetnik Brandon LaBelle iz Nacionalne Umjetničke akademije u Bergenu. Osim njih na konferenciji će  se ove godine predstaviti znanstvenici iz čitavog svijeta: Koreje,  Kine, Tajlanda, Novog Zelanda,  Australije, Amerike te gotovo cijele Europe.
– U skladu s nazivom konferencije Promišljanja društvenih i  humanističkih znanosti imamo  izuzetno širok spektar stručnjaka,  od ljudi koji se bave filologijom i  književnošću, jezikom, sociologijom i antropologijom, povjesničare, nekoliko arhitekata…dakle  jedna potpuno interdisciplinarna  konferencija, istaknuo je Lukić.
A na pitanje koja je svrha ovogodišnje konferencije čija je uža  tema prostor, Lukić kaže:
Stvoriti umreženost znanstvenika
– Ono što je i inače jedna od  funkcija konferencija jest da se  stvori jedna umreženost između  znanstvenika. Unutar hrvatskog  znanstvenog konteksta znači da se  omogućava hrvatskim znanstvenicima da se povežu s vanjskim  međunarodnim stručnjacima i  obratno. Konkretno iz takvih poznanstava i veza najčešće proizlaze  nekakvi projekti.
Jedan od takvih projekata je i  sveučilišni časopis “SIC-časopis  za književnost, kulturu i književno prevođenje” koji je nastao  upravo na temeljima prošlogodišnje konferencije, a jedan  određeni broj radova prezentiranih na konferenciji bit će  objavljen jednom od brojeva  časopisa.
Osim renomiranih znanstvenika na konferenciji sudjeluje i  određeni broj studenata pa će se  tako u sklopu konferencije svojim radovima predstaviti i sedam studenata Sveučilišta u Zadru. Osim prilike da izlažu studenti će na neformalnim  druženjima moći i razgovarati  sa stručnjacima u poljima za  koja su i sami zainteresirani.
– Pokušali smo staviti naglask  na neformalna druženja, upravo iz  razloga da se stvori kvalitetnija  interakcija među znanstvenicima,  ali i profesora i studenata. Omogućiti nekom našem studentu direktnu komunikaciju s nekim izlagačem čije knjige je čitao i koje se  prodaju u milijunskim primjercima ne samo da je nešto izuzetno,  nego i posebno, zaključio je Lukić.
Svečano otvorenje konferencije  upriličeno je u jučer u 19 sati u  Svečanoj dvorani Sveučilišta u  Zadru. Konferencija se nastavlja  danas i sutra na Sveučilištu u  Zadru.