Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Rastrošni gosti u Muzeju antičkog stakla

01.09.2016. 22:00
Rastrošni gosti u Muzeju antičkog stakla


Pravilo je uvijek isto, ako je vrijeme malo ružnije Poluotok je pun. Tijekom srpnja i kolovoza gradska jezgra je svaku večer bila dupkom puna, no tijekom dana situacija je drugačija. Svi žele iskusiti more, dobiti boju, uglavnom iskoristiti godišnji odmor na najbolji mogući način. No, za nekoliko oblačnijih ili vjetrovitijih dana bili smo svjedoci “juriša” u centar grada. Uz ugostitelje od toga najviše profitiraju trgovine i muzeji. Uz tri glavna muzeja, Narodnog, Arheološkog i Muzej antičkog stakla od ove godine je u ponudi i Muzej iluzija, kao i galerija Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Za galeriju smo već pisali kako bilježi slabu posjećenost, dok iz Muzeja iluzija nismo dobili nikakve konkretne podatke.
– Možemo samo kazati kako je posjećenost velika, ljudi su zainteresirani, no nismo u mogućnosti izlaziti u javnost s konkretnim brojkama, kazala nam je Martina Vuković, voditeljica prodaje u zadarskom Muzeju iluzija. No, zato su nam u obližnjem Muzeju antičkog stakla vrlo rado iznijeli konkretne brojke.
– I u srpnju i u kolovozu broj posjetitelja se kretao oko tri tisuće, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, otprilike za petnaest posto. Također, možemo istaknuti kako su nam gosti bili jako zainteresirani i rastrošni tako da bilježimo i povećanje prometa u iznosu od nekih petnaest posto, kazao nam je dr. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, koji je za posjetitelje otvoren svakodnevno od 9 do 21 sat. Ulaznica za odrasle iznosi 30 kuna, dok je za učenike i studente 10 kuna. Uz razgledavanje stalnog postava kroz ova dva udarna ljetna mjeseca bilo je moguće pogledati i dvije gostujuće izložbe, onu muzeja iz Novog Mesta, kao i izložbu Gordane Drinković.
Narodni muzej Zadar već godinama bilježi porast broja posjetitelja. Svi odjeli muzeja bili su otvoreni za posjetitelje, a najdulje radno vrijeme i najbolju posjećenost bilježila je izložba reptila u Gradskoj loži. Nju je bilo moguće razgledati svakodnevno od 10 do 24 sata. Ukupno je kroz sve odjele tijekom srpanja i kolovoza prošlo gotovo 13 tisuća posjetitelja, u srpnju oko 5.500, a kroz kolovoz oko sedam tisuća.
I Arheološki muzej ove godine bilježi porast broja posjetitelja. Ukupno je ovaj muzej kroz srpanj i kolovoz posjetilo oko osam tisuća posjetitelja što je za deset posto više, dok je kroz crkvu sv. Donata prošlo 30.600 što je povećanje od čak 30 posto.