Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Počelo suđenje zadarskom razaraču Momčilu Perišiću

Autor:

01.10.2008. 22:00
Počelo suđenje zadarskom razaraču Momčilu Perišiću


Suđenje bivšem načelniku Glavnog stožera JNA Momčilu Perišiću za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počelo je u četvrtak pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), objavile su agencije.
Perišić je na čelu nekadašnje JNA bio u razdoblju od 1993. do 1998., a optužnica ga tereti za pomaganje bosanskim Srbima u pokolju osam tisuća muslimana u Srebrenici i četverogodišnjoj opsadi Sarajeva, podsjeća AP. Također je optužen za propust u sprječavanju ili kažnjavanju hrvatskih Srba za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. u kojem je poginulo sedam civila.
Perišić (64) izjasnio se da nije kriv po 13 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za ubojstva, progone po političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i napade na civile koje su počinile snage bosanskih i hrvatskih Srba, prenose AFP i AP.
Tužiteljstvo Haškog suda najavilo je kako će suđenje Perišiću pokazati blisku povezanost JNA i vojnih snaga bosanskih Srba pod zapovjedništvom ratka Mladića tijekom rata u BiH 1992. – 1995. To je najznačajniji sudski postupak za dokazivanje povezanosti režima Slobodana Miloševića i zvjerstava u BiH i Hrvatskoj nakon obustave postupka protiv samog Miloševića nakon njegove smrti od srčanog udara 2006.
U uvodnom je izlaganju tužitelj Mark Harmon navodio tajne vojne dokumente i stalno tražio od Sudskog vijeća da se ide u zatvorenu sjednicu kako bi mogao citirati pojedine dijelove iz njih. Ustvrdio je kako je Perišić bio ključna osoba za provedbu Miloševićevog plana stvaranja etnički čiste srbijanske države u kojoj bi bili veliki dijelovi Hrvatske i BiH.  U stvaranju “velike Srbije” Milošević i Perišić su se, napomenuo je Harmon, služili vojnim snagama hrvatskih i bosanskih Srba, financirajući ih, naoružavajući i upućujući im visoke časnike. Topničke i puščane čahure pronađene u Srebrenici bile su izrađene u Srbiji, dodao je. Perišić se svojevoljno predao Haškom sudu 7. ožujka 2005.


Perišićeva uloga u razaranju Zadra
U ponedjeljak 6. listopada Zadar obilježava Dan obrane grada.  Razaranje grada počelo je prije 17 godina, 1. listopada 1991.  Pješačko-tenkovski napadi na Murvicu, D. Zemunik i Briševo,  koji su započeli 2. listopada, bili su samo uvodne operacije, dok  je glavni cilj bio frontalno izbijanje na pravac Bokanjac-Ploča-Dračevac Zadarski-brdo Križ.Tadašnji zapovjednik Artiljerijskog školskog centra u Zadru, a  kasnije general srpske vojske Momčilo Perišić nije prezao od  minobacačkog razaranja grada. U pomoć mu je, osim zrakoplovstva, bila poslana mornarica, i to jedan od najvećih  brodova VPB Koper, koja je ipak “hrabro” uzmaknula nakon  nekoliko pogodaka iz protuavionskog topa, tipa Bofors 40 mm,  montiranog na kamion Čistoće. Nažalost, Perišiću se za razaranje Zadra nikad neće suditi u Haagu, a u Zadru je u  odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.