Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SDP negoduje, Nives Kozulić stavila mandat na raspolaganje

Autor: Siniša Klarica

01.10.2008. 22:00
SDP negoduje, Nives Kozulić stavila mandat na raspolaganje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gradska poglavarica za graditeljstvo Nives Kozulić odmah je prihvatila činjenicu da se dogodila greška i da je spremna zbog nje snositi sve moralne i materijalne posljedice, ako se dokaže da se tom greškom nekome pogodovalo, uključujući ostavku na mjesto poglavarice i ravnateljice Zavoda za prostorno planiranje
23. sjednicu Gradskog vijeća Zadra obilježila je zadnja, 9. točka dnevnog reda – Prijedlog zaključka o ispravci greške u Odluci o izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zadra. Riječ o poznatom slučaju Detaljnog plana uređenja Maraska parka. On je, naime, neusklađen s Prostornim planom Grada Zadra, a prijepor je nastao kad je vladajuća koalicija inzistirala na ispravci tehničke greške, dok je oporba osobito SDP inzistirao na ponavljanju cijele, zakonski predviđene procedure izmjene i dopune prostornog plana.
Gradska poglavarica za graditeljstvo Nives Kozulić odmah je prihvatila činjenicu da se dogodila greška i da je spremna zbog nje snositi sve moralne i materijalne posljedice, ako se dokaže da se tom greškom nekome pogodovalo, uključujući ostavku na mjesto poglavarice i ravnateljice Zavoda za prostorno planiranje. Gradska poglavarica ponovila je opsežnu kronologiju događanja koja je na kraju rezultirala granicama obuhvata detaljnog plana Maraske manjima nego što su one ucrtane u planu višeg reda, Prostornom planu Grada Zadra. Za način na koji je ona ispravila tu grešku Kozulić je “inspirirana” sličnim postupanjima u Gradu Zagrebu koji, zajedno s drugim hrvatskim gradovima, ima na desetke ovakvih grešaka, dodajući pri tom da se ovo prvi put dogodilo u Gradu Zadru.
Presedan za ispravljanje pogreške
Replicirala joj je SDP-ova vijećnica Omerka Šarić, navodeći kako je resorna pročelnica zapravo dovela u nezgodnu situaciju tajnicu gradskog poglavarstva kad joj je naložila, bez znanja vijećnika GV-a, da promijeni granice obuhvata DPU Maraske parka, tj. vrati ih u granice PPU Grada Zadra.
– Ako sad dignemo ruku za ovaj ispravak i ako napravimo presedan, sutra nam se može dogoditi da bilo koji ispravak odluke Gradskog vijeća, ali bez propisane zakonske procedure. Ovo se dogodilo zbog toga što sjedite na dvije funkcije i vi ste krivi i odgovorni. Ne može se dogoditi na nikome ne padne vlas s glave, grmila je Omerka Šarić s govornice Gradskog vijeća.
Njena kolegica Ingrid Antičević-Marinović je rekla da je samim načinom pokušaja ispravke greške poglavarica Kozulić izazvala sumnje da se radi o pogodovanju.
– Pa čak kad se čita i mišljenje resornog ministarstva, nema se snage pročitati da je ono reklo kako se nije dogodila greška nego neusklađenost detaljnog s prostornim planom, kazivala je saborska zastupnica SDP-a, ističući da u ovom slučaju nisu krivi vijećnici koji su usvojili ono što im se prezentiralo, a ne ono što je nakon toga, promijenjeno osvanulo u aktima.
U diskusiju se uklučio i sam predsjednik GV-a Zvonimir Vrančić. Rekao je da je o problemu dugo razmišljao i to neopterećen stranačkom stegom. Njemu je jasno da bi o pogodovanju moglo biti govora da se išlo na proširenje, ali ne i na smanjenje obuhvata DPU-a. Vrančić je prihvatio ispravak Nives Kozulić, ali je ustvrdio:
Nove izmjene PP-a bile bi štetne
– Dogodio se ozbiljan propust i nastala je greška što je Nives Kozulić inzistirala na ispravci greške bez konzultacija. Mislim da bi bilo ozbiljno da ona barem gradonačelnku ponudi mandat na raspolaganje. Istina je da jedino GV može ispraviti svoje odluke, a hoćemo li je ispraviti kao grešku, ni sam zakon nema točna rješenja toga. Druga je mogućnost pokrenuti proceduru izmjena i dopuna PP-a. Međutim, ulazak u proceduru izmjene PP-a zbog toga ja bih nazvao nanošenjem štete gradu iz politikanskih razloga.
Nezavisni vijećnik Željko Predovan, kao stručnjak i urbanist, rekao je da DPU Maraska ima još sitnih greška jer se npr. ne vidi u dokumentu da je to bio 7. po redu detaljni plan donesen istog dana. Međutim, ići zbog toga u novu proceduru, značilo bi vraćanje cijelog postupka na početak što bi proizvelo velike štete.
Gradonačelnik Živko Kolega je pak rekao da greškom nikome nije učinjena šteta.
– Nepotrebno je zbog ovog staviti izvan snage Prostorni plan Grada Zadra, a radi se o tehničkoj grešci. Ovakav prijedlog zaključka o ispravljanju te greške najednostavniji je put, a ubuduće bi se moglo dogoditi da zbog malog ili velikog slova opet idemo u proceduru izmjena i dopuna, rekao je gradonačelnik Kolega.
Ingrid Antičević Marinović mu je replicirala da je dosta s praksom preuzimanja odgovornosti i prihvaćanja greške, nego da se kao u kulturnom i civiliziranom svijetu za nastalu štetu odogovara materijalno. Na kraju sjednice poglavarkica Nives Kozulić nam je objasnila da je samim priznavanjem greške i javnim preuzimanjem odgovornosti, ona svoj mandat stavila gradonačelniku na raspolaganje.
Na kraju, s 15 glasova za, 6 protiv i suzdržanim Ivom Gregovom, ispravljen je zaključak o ispravci greške jednostavnom zamjenom spornog kartografskog prikaza u kojem su granice obuhvata DPU Maraska park usklađene s PPU Grada Zadra.
 


Izrada novih urbanističkih planova
U paketu brzopoteznih odluka GV Zadra donijelo je odluke o izradi urbanističkih planova uređenja stambene zone „Karma”; naselja „Kožino”; turističkog kompleksa Pinija na Punti Radman u Petrčanima; lučice i obalnog pojasa naselja Olib na otoku Olibu i stambene zone Smiljevac u Zadru.
U točki Izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu prihvaćen je prijedlog vijećnika Ive Gregova da se komunalnog doprinosa oslobode poput nekih drugih investitora i oni koji ulažu u komunalnu infrastrukturu i ceste, a ne samo oni koji rade projekte od interesa za državu. Taj interes za državu, kaže Gregov, varirao bi od izbora do izbora garniture na vlasti.