Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glavna uloga u istraživanju Mediterana

Autor:

01.10.2009. 22:00
Glavna uloga u istraživanju Mediterana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U hotelu ‘Kolovare’ jučer je otvoren “Regionalni seminar o podvodnoj baštini”. Skup je otvorio Božo Biškupić, ministar kulture RH, istaknuvši važnost održavanja ovakvog skupa, i to upravo u gradu Zadru.
– Drago mi je što smo se našli u ovom gradu, gradu kulture, kazao je Biškupić pozvavši sudionike na razgledavanje kulkturnih znamenitosti grada, te nastavio s pozdravnim govorom:
– U procesu evolucije čovječanstva gotovo je nemoguće pronaći dio kulturne baštine kao što je podvodna arheologija, kazao je ministar iznijevši svoje mišljenje kako su prije ratara i pastira postojali moreplovci, koji su nosili vrijednosti što ih je stvorio čovjek. Puno toga su uništile vremenske neprilike, a podvodni arheolozi, istaknuo je Biškupić, imaju priliku obnoviti ih. Istaknuo je kako se u Hrvatskoj već 40 godina provode istraživanja, a dosad je lokalizirano 400 nalazišta. Nemoguće je ne izdvijti Apoxyomena, kazao je ministar, a istaknuo je i nagradu koju je za restauraciju statue dobio Hrvatski restauratorski zavod u suradnji sa stručnjacima.
– Sve to je rezultat suradnje hrvatske podvodne arheologije s eminentnim svjetskim stručnjacima, istaknuo je Biškupić.
Kad je riječ o Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju kazao je kako je njegova uloga obrazovati ljude, a želja UNESCO-a je da Centar preuzme glavnu ulogu u istraživanju Mediterana. Dodao je kako je Centar svojevrstan spomenik profesiji.
Ministar Biškupić istaknuo je suradnju Grada Zadar, koji podržava projekte kulture, a pohvalio je i suradnju sa Sveučilištem u Zadru.
Sudionicima skupa se obratila i Marie Paule Boudil, predstavnica UNESCO-ovog ureda u Beču naglasivši podršku, te istaknuvši važnost samog skupa, kao i podvodne arheologije uopće.
Moderator skupa, Jasen Mesić, koji je ujedno bio prvi govornik, istaknuo je kako se s Marie Paule-Boudil dobilo ne samo kvalitetnog suradnika, već i velikog prijatelja.
Skup traje do kraja vikenda.