Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U krizi sam i ako treba mogu biti i među pričuvama

Autor: Šime Ćurko

01.10.2009. 22:00
U krizi sam i ako treba mogu biti i među pričuvama

Foto: Vedran SITNICA



Šaranović i ja kao napadači postigli smo zajedno dva gola, a to je malo. Ne zabrinjava me samo to što ne postižem golove, nego i to što sam bio u vrlo malo šansi za gol – kaže Terkeš
Želimir Terkeš šestu je sezonu na Stanovima. Nakon devet kola ostao je na jednom postignutom golu, zabio je iz jedanaesterca u 3. kolu protiv Šibenika na Stanovima (pobjeda 2:1).
– Prije dvije i pol godine u Drugoj ligi nisam postigao gol 13 utakmica. Dakle, još nisam ugrozio taj rekord – pokušao je Terkeš u trenutačnoj golgeterskoj apstinenciji pronaći neku utjehu. No, potom je bio sasvim jasan.
– Naravno da sam u krizi kad toliko dugo nisam postigao gol. Bilo bi smiješno reći da sam u dobroj formi, a u devet utakmica nijednom nisam zabio iz igre. Šaranović i ja kao napadači postigli smo zajedno dva gola, a to je malo. Ne zabrinjava me samo to što ne postižem golove nego i to što sam bio u vrlo malo šansi. Uopće, kao momčad stvaramo vrlo malo izglednih situacija pred protivničkim golom. Kod kuće možemo napraviti određeni pritisak, ali nedostaju nam prave šanse. Tek kad to riješimo doći će i golovi. Kao momčad trenutačno izgledamo vrlo loše i zato kažem; jesam u krizi, ali i kao momčad ne igramo dobro. Posebno ne na gostovanjima gdje smo očajni.
U nedostatku golova Terkeš se pokušao nametnuti kao asistent pa je tako imao nekoliko pravih završnih dodavanja koje, međutim, njegovi suigrači nisu uspjeli pretvoriti u pogodak.
– Nikad se nisam opterećivao osobnim učinkom. Nekom će možda to zvučati kao lažna skromnost, ali kad nekom asistiram za pogodak sretniji sam nego kad zabijem gol. Ipak, ako ćemo realno, ove sezone nema ni jednog ni drugog. Znam dobro da se od mene očekuju golovi i s obzirom da me ne ide razumijem sve koji su nezadovoljni mojoj igrom. Ne igram dobro i spreman sam ako treba sjesti na klupu.
Brža igra
Biste li zaista bili mirni da sjednete među pričuvne igrače?
– Bih, naravno. Ako me trener Zebić želi u igri u redu, ako ne i klupa je, pa i tribina, za igrače. Nema tu nikakve ljutnje, možda nekome krene tko uđe umjesto mene. Nogomet je kolektivna igra u kojoj pojedinac ne znači mnogo.
Stalno slušamo tvrdnje o lošim gostovanjima, slaboj realizaciji, psihološkom padu… Ali nigdje nema odgovora o uzrocima.
– I ja se stalno pitam zašto igramo tako kako igramo. U godinu i pol dana nismo imali nijednu sigurnu pobjedu, stalno se mučimo i ako pobijedimo to je uglavnom s golom razlike. Ne znam koje bi objašnjenje moglo biti osim da se mi kao igrači trebamo zapitati o našoj kvaliteti jer ovo već predugo traje.
Što Zadar mora mijenjati u igri?
– Nužno je igrati mnogo brže i jednostavnije. Protiv Istre smo u drugom poluvremenu bili znatno brži i to je dalo nekakav rezultat. Dogodi nam se da i zabijemo poneki gol, ali opet na drugoj strani prelagano ga primimo. To kažem jer je odgovornost za rezultate, koji su lošiji od očekivanih, podjednako na cijeloj momčadi. Igramo loše, a 11 bodova koje smo osvojili nisu nam garancija da možemo mirno čekati sljedeća kola. Kao što smo mi lani uhvatili zaostatak za Croatiom i približili se Interu jednako tako i Zagreb ili Croatia, koja nakon pobjede protiv Intera i nema veliki zaostatak, mogu uhvatiti ostale konkurente.
Slavenu ugodno na Stanovima
Sezonu 2007./08. Terkeš je završio kao prvi strijelac lige s 21 golom. Od tada je stalno u raskoraku velikih očekivanja i igre na terenu koja se nije približila nekadašnjoj formi.
– Da kažem da sam sretan što je ovako lagao bih. Opet, reći da sam utučen i žalostan i to je pretjerano. Igram, i nadam se da ćemo i momčad i ja proraditi. Pokušavam biti strpljiv sam sa sobom u situaciji kao nije lagana ni nama ni navijačima. Osjećao bih se mnogo bolje da igramo kako smo znali igrati prije dvije godine ili da češće ponovimo izdanje protiv Dinama od ove sezone.
Duži staž od Terkeša u prvoj momčadi trenutačno imaju samo Jakov Surać i Ferdo Milin. Je li relacija Zadar – Terkeš postala pomalo zasićena?
– Teško mi je odgovoriti na to pitanje. U Zadru mi je odlično, nemam čime biti nezadovoljan, osim naravno svojom i igrom cijele momčadi. Ako aludirate na to razmišljam li o odlasku iz Zadra reći ću da za sada ne.
Sutrašnji (17 sati) dolazak Slaven Belupa na Stanove prilika je za popravak skromnog izdanja protiv Pule.
– Kad god sam igrao za Zadar protiv Slavena nikad nam nije bilo lako. Na svom terenu Koprivničani su opasni za svakoga, ali na gostovanjima su znatno lošiji. Tako je bilo i lani, tako je i ove sezone. No, to nam može biti utjeha, jer ih prošle sezone u dvije domaće utakmice nijednom nismo uspjeli pobijediti. Osvojili smo samo bod i čini se da se Slaven u Zadru baš i ne osjeća kao gost.
Što onda napraviti da Slaven još jednom ne ode zadovoljan iz Zadra?
– Znamo makar što ne smijemo napraviti, a to je igra protiv Pule. Nije samo da smo igrali loše, nego smo igrali praktički bez prekršaja, a o žutom kartonu koji bi bio posljedica naše veće angažiranosti i čvrstine u duelima da ne govorim. Nemamo kvalitetu da tako finom igrom osvajamo bodove. Kad to shvatimo valjda će nas krenuti.


Pletikosić otišao, odlazi i Šikić


Jozo Pletikosić jučer se pojavio na jutarnjem treningu i potvrdio je da je raskinuo ugovor sa Zadrom koji je u ljeto 2008. potpisao na četiri godine.
– Zadar i ja dogovorili smo sporazumni raskid i ostali su još samo neki detalji koji će, nadam se, vrlo brzo biti riješeni. S obzirom da me nije bilo u momčadi zatražio sam raskid ugovora jer je to u ovom trenutku za Zadar i mene najbolje rješenje – rekao je Pletikosić i najavio povratak u rodni Sinj.
– Ne vjerujem da ću negdje igrati do polusezone, ne znam koliko to ima smisla u trenutku kada je polovica polusezone već prošla.
Na izlaznim vratima već neko vrijeme je i Bruno Šiklić. On je jučer trenirao, a čini se da Zadar i Šiklić samo čekaju završni dogovor oko još jednog raskida ugovora. Šiklića ne samo da nema u momčadi u Prvoj ligi, nego ga Zebić više ne koristi ni na prijateljskim utakmicama. Nije teško stoga zbrojiti “dva i dva”. Tako će se Pletikosić, vjerojatno i Šiklić, nakon nešto više od godine dana u kojima su igrali u zadarskom dresu naći u brojnoj rubrici onih koji su došli u Zadar posljednjih godina i na Stanovima se vrlo malo zadržali.




 


Terkeš razumije Zeca


Situacija s Erminom Zecom, sjajnim napadačem Šibenika, ovo je ljeto uvelike podsjetila na muke kroz koje je Terkeš prolazio prije godinu dana. I Zec je, poput Terkeša na Stanovima, već bio u kategoriji bivših na Šubićevcu, pa se je na kraju ostao bez “ugovora života” (spominjao se i Hajduk) i ostao u dresu Šibenika.
– Jako dobro mogu razumjeti u kojoj se situaciji našao Zec. On je odličan napadač i na njegovom se primjeru moglo vidjeti kako je teško pronaći pravi klub, bez obzira na sve golove i poteze u jednoj sezoni. Raduje me što se Zec vratio golovima i što je opet onaj stari.


 


Ježina i Jozinović u mladoj reprezentaciji


Dražen Ladić, izbornik reprezentacije do 21 godine, za kvalifikacijsku utakmicu protiv Srbije, koja se igra 13. listopada u Varaždinu, na adresu Stadionska 2 poslao je pozive dvojici igrača. Riječ je o Antoniju Ježini i Goranu Jozinoviću, stalnim članovima ove selekcije. Poziv, međutim, nije dobio Marin Ljubičić, koji je do sada također bio redovan član mlade reprezentacije. Izostanak Ljubičića objašnjen je “problemima s ozljedom”.
Nakon dva kola Hrvatska u skupini ima domaći (0:2) poraz od Cipra i pobjedu u gostima kod Norveške (3:1).


 


Tornado poziva na Stanove


Udruga navijača Tornado Zadar obavještava sve svoje članove i navijače Zadra da će se navijačke ulaznice za utakmicu 10. kola prve HNL između Zadra i Slaven Belupa, koja se igra sutra u 17 sati na stadionu Stanovi, dijeliti večeras u 21 sat u prostorijama Udruge navijača. Iz udruge pozivaju sve navijače da u što većem broju dođu na sutrašnju utakmicu i podrže igrače Zadra na putu do, za mir toliko potrebna, tri boda.