Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Brudet za prste polizat’

01.10.2010. 22:00
Brudet za prste polizat’


Kulinarsko natjecanje organizira se prvi put u cilju animacije štićenika doma, osmišljavanja njihovog slobodnog vremena
U povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba i 4. listopada, Dana doma, u Domu za odrasle osobe Sv. Frane jučer je održano kulinarsko natjecanje “Brudet za prijatelje”. Umijeće u pripremi jela odmjerile su četiri ekipe u sastavu: dva štićenika doma i dva gosta.
Najbolji su bili u ekipi “Lako ćemo” koju su činili predstojnik Ureda državne uprave Damir Valčić zajedno s voditeljicom dnevnog boravka doma Vesnom Dujić uz svestranu pomoć štićenika doma Ane i Zorana. Radili su bodulski brudet po starom lazaretskom receptu.
U prvoj su ekipi bili ravnateljica doma Sv. Frane Maja Pletikosa, ravnatelj pomorske škole Svetko Perković te štićenici doma Nevenko i Katica. Radili su gusarski brudet, a naziv ekipe je bio “Gusari”. Drugu ekipu pod nazivom “Morske orgulje” činili su ravnatelj medicinske škole Davor Vidaković, profesorica Natalija Kirbić te štićenici doma Nino, Sindi i Anka. Na repertoaru je bila tunjevina u umaku od rajčice te salata od tunjevine s čičvardom i povrćem. U trećoj ekipi kuhali su Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, radno-okupacijski terapeut doma Sv. Frane Ivana Boban te štićenici doma Nada i Slobodan. Njihova ekipa, otkačenog naziva “Nema nas”, radila je pašticadu od tune. Pešut ističe kako su svoju pašticadu radili po starom kaljskom receptu, koji uz njega znaju još samo tri osobe na svijetu.
Kulinarsko natjecanje organizira se prvi put, dakako u cilju animacije štićenika doma, osmišljavanja njihovog slobodnog vremena.
-Štićenici su jako zadovoljni natjecanjem, prilikom da se i sami okušaju za stolom, da nam svima skupa nešto skuhaju. Kako ih je za sudjelovanje bilo mnogo više zainteresiranih nego što smo imali mjesta u natjecateljskim ekipama, osmislili smo i poseban stol za pripremu kolača na kojima su u cjelini radili štićenici, istaknula je ravnateljica doma Maja Pletikosa.
Natjecanje je pratio stručni nadzornik, kuhar Renato Kraljev u čijoj je nedležnosti bilo i osmišljavanje jelovnika, jela koja će se kuhati.
-Odlučili smo se za tunu s obzirom na dobra iskustva koja smo imali s organizacijim prije nekoliko godina “Tuna kupom” – natjecanjem u pripremi jela s tunom, naglasio je Kraljev.
Žiri natjecanja bio je u sastavu: kuharica u domu Sv. Frane Anka Jović, djelatnica doma Ana Ražov te njegovateljica Marica Šepši. Natjecanje su pomogle tvrtke Tuna Kali, Vino Juravić, Figurica, ZKM i Kotanyi te TZ Zadra, Novi Radio, Hotel Kolovare i udruga Propela.