Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Grković: Pregledali su obojicu, pa najprije odvezli teže ozlijeđenog

01.10.2010. 22:00
Grković: Pregledali su obojicu, pa najprije odvezli teže ozlijeđenog


Liječnica koja je prva stigla na teren pregledala je oba ozlijeđena mladića te je inicijalnom trijažom procijenila kojem je od njih pomoć hitnija i tako je postupila – rekao je šef Hitne
Dva dana nakon teške prometne nesreće na Bulevaru u kojoj je teško ozlijeđen vozač motocikla 33-godišnji Jure Župan, a svega nekoliko sati kasnije od posljedica zadobivenih ozljeda u zadarskoj bolnici preminuo 18-godišnji biciklist Bruno Orinčić, u Zadru se još uvijek pričalo o stravičnom prizoru. Motocikl i bicikl koji se od siline udarca prepolovio, ležali su na cesti 50-ak metara od pješačkog prijelaza na kojemu je motociklist naletio na 18-godišnjaka, dok su teško ozlijeđeni vozači bespomoćno ležali u lokvama krvi kraj njih. Prva kola Hitne medicinske pomoći došla su nakon desetak minuta po dojavi, a druga svega minutu, dvije kasnije. No, kako je riječ o stravičnoj tragediji, slučajnim prolaznicima koji su se u tom trenutku zatekli na mjestu nesreće činilo se kako je do dolaska liječnika prošla cijela vječnost, pa su se iz šoka i nevjerice proširile priče o mogućnosti liječničke pogreške pri procjeni hitnosti kod dvojice ozlijeđenih mladića i kašnjenju drugih kola. Ravnatelj zadarske Hitne medicinske pomoći, dr. Vlatko Grković, decidirano je negirao takvu mogućnost.
– Razgovarao sam s liječnicom iz prvog liječničkog tima nakon čega sa sigurnošću mogu tvrditi kako liječničke pogreške nije bilo, a oba pacijenta prevezena su u Opću bolnicu s razmakom od svega nekoliko minuta. Liječnica koja je prva stigla na teren pregledala je oba ozlijeđena mladića te je inicijalnom trijažom procijenila kojem je od njih pomoć hitnija i tako je postupila – rekao je dr. Grković dodavši kako se sve što je rekao može provjeriti u obje zdravstvene ustanove. A da je liječnica iz prvog liječničkog tima uistinu tako i postupila, dr. Grković je potkrijepio i činjenicom da je mlađi vozač ostavljen do dolaska drugog tima sa Schanzovim ovratnikom.
– Pravilo zbrinjavanja teško ozlijeđenih je da se u jedno vozilo može smjestiti samo jedan pacijent. Međutim, u ovom slučaju drugi pacijent uistinu nije dugo čekao na dolazak drugog liječničkog tima. Vozila su se na mjestu nesreće mimoišla, a sreća u nesreći je bila da se drugo vozilo u trenutku dojave nalazilo u krugu bolnice. Liječnički je tim na Odjelu interne taman ostavio jednog teškog bolesnika iz Bibinja i sa sirenom i rotacijom se sjurio do mjesta nesreće – pojasnio je dr. Grković kako bi otklonio svaku sumnju u bilo kakav propust. Zadrani su i u informaciji da je mladić tek tri sata kasnije operiran vidjeli mogućnost pogreške, no, kako su nam kazali na Odjelu zadarske kirurgije, to je stoga što su mladića prije anestezije morali dovesti u stabilno stanje.
Nesreća se, podsjetimo, dogodila u srijedu oko 14.45 sati na križanju ulica Ante Starčevića i Franka Lisice. Skrivio ju je motociklist koji je bez zaštitne kacige projurio kroz crveno svjetlo neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, nakon čega je na pješačkom prijelazu direktno udario u 18-godišnjeg mladića koji je vozeći bicikl prelazio cestu za vrijeme trajanja zelenog svjetla na semaforu. Policija je protiv 33-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, a čekaju se i njegovi laboratorijski nalazi krvi.