Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marjana Bakmaz: Ovakvoj je školi mjesto u srcu grada

Autor: Valentina Mlađen

01.10.2012. 22:00
Marjana Bakmaz: Ovakvoj je školi mjesto u srcu grada

Foto: Zvonko KUCELIN



Ako zavirite u razrede, osim onih uobičajenih s klupama i školskom pločom mnoge prostorije su zapravo radionice gdje učenici postaju profesionalci


Iznad Gimnazije Jurja Barakovića, na prostoru od samo jednog kata smjestila se Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Hodnici škole, kao i zidovi svih učionica pretvoreni su u izložbene prostore, a kreativnost učenika koji su prolazili ovim hodnicima ili još borave u njima vidljiva je na svakom koraku. Ako zavirite u razrede, osim onih uobičajenih s klupama i školskom pločom mnoge prostorije su zapravo radionice gdje učenici postaju profesionalci. Skiciranje, slikanje za štafelajima, izrada odjeće za šivaćim mašinama, kiparenje… samo su neke od aktivnosti kojima se ovi učenici bave u sklopu nastave. Škola je opremljena s devet radionica, a za jednu od njih – fotolaboratorij – žrtvovan je čak i jedan WC koji je tako dobio novu funkciju.
Jedina zadarska umjetnička škola slavi ove godine deset godina otkako je u školu uvedeno prvo zanimanje iz područja likovnih umjetnosti i dizajna, čime je nekadašnja Tekstilna škola Zadar, na izdisaju, polako počela svoju pretvorbu u danas, jednu od najatraktivnijih zadarskih srednjih škola. Od nekadašnje Tekstilne škole koju je ministarstvo namjeravalo ugasiti, u gradu gdje je tekstilna industrija propadala, s dolaskom nekih novih klinaca, interesa učenika za tekstilna zanimanja nije bilo. Ipak, zahvaljujući viziji Marjane Bakmaz, škola je i više nego uspješno reanimirana, a Zadar je dobio svoju prvu umjetničku školu.
– Prije točno deset godina uveli smo prvo zanimanje iz područja likovne umjetnosti i dizajna. Tada je to bio dizajn odjeće. Bio je to prirodni slijed kojim je nekadašnja Tekstilna škola krenula ukorak s vremenom i modernim zanimanjima, kaže Bakmaz s napomenom kako je obilježavanje desete godišnjice uvedeno i u školski kurikulum.
Profesori umjetnici
Nakon uvođenja likovne umjetnosti i dizajna kroz ovih deset godina otvoreni su i drugi umjetnički odjeli koji su mladim Zadranima ponudili atraktivna zanimanja grafičkog dizajna, slikarskog dizajna, aranžersko-scenografskog dizajna, fotografskog dizajna i dizajna tekstila.
Danas Škola primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje 310 učenika, u lipnju je ispratila 55 maturanata, a ove godine upisali su čak 88 prvaša, jedan razred više nego lani. Ravnateljica pojašnjava kako će se, iako interesa učenika itekako ima, na neko vrijeme morati zaustaviti na ovoj brojci zbog nedostatka prostora.
Povećanje broja učenika i profesorskog kadra proces je koji traje unazad nekoliko godina. Iako rade u neadekvatnim uvjetima s manjkom kapaciteta škola funkcionira odlično. Učenici svoje radove često prezentiraju javnosti putem raznih revija i izložbi, a u učionicama koje smo posjetili vlada odlična i opuštena atmosfera. Za sve je, kaže ravnateljica, zaslužan entuzijazam profesora. U posljednjih desetak godina u školi je zaposleno oko 30 ljudi, a među njima akademskih slikara, kipara, grafičara, među kojima su Adam Marušić, Maja Pavin Radaljac, Josip Mišulić, Marko Perić, Sandra Bačić, Kate Prskalo, zatim Lea Ljuba Kocijan i drugi.
– Moram pohvaliti mladi profesorski kadar koji su onako motivirani bili spremni improvizirati, snalaziti se i iz ničega napraviti nešto, pogotovo u odjelima koji su, dosta zahtjevni i skupi kao što je grafika. U skromnim uvjetima, u svega dvije učionice, uspijevaju napraviti odlične plakate, letke, pa čak i kratkometražne filmove za završni rad, kaže Bakmaz.
Skupa oprema
Oprema i materijali koje učenici koriste skupi su, a osim Županije škola se sve više okreće i vlastitim sredstvima financiranja.
Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna učenici pođu različitim putevima, a škola ih prati unazad nekoliko posljednjih godina.
– Mali broj djece želi i uspije upisati likovnu akademiju. Jedan dio njih upisuje različite fakultete, a jedan dio ostane u svojoj struci. Imamo različitih iskustava. Učenici imaju i mogućnost položiti državnu maturu te se za njih organizira u 3. i 4. razredima dodatna nastava iz hrvatskog i engleskog jezika, matematike kako bi lakše položili, kaže Bakmaz.
Prije desetak godina ravnateljica Bakmaz imala je samo viziju. Uz pomoć kvalitetnog profesorskog kadra s mnogo entuzijazma od vizije je stvorena škola koja ne može upisati sve zainteresirane učenike.
– Da bi moja vizija bila potpuna nedostaje još samo jedna bitna stvar, a to je novi prostor. Uspjeli smo i uveli smo nove odjele, mogli bismo još, interesa i kadra ima. Odlaskom u jedan novi prostor koji bi bio prilagođen nama, škola bi dobila još mnogo više. I tu smo na pravom putu, projekt je već u izradi. Naime, Županija nam je dodijelila jedan dio stare Tehničke škole na Poluotoku. Ta škola bi zadovoljavala naše potrebe i za radionice, crtaone, kabinet, izložbene prostore, sve što nemamo ovdje, a što nam je potrebno, kaže Bakmaz uvjerena:
– Ovakvoj je školi mjesto u srcu grada.


Uskoro festival kratkometražnog igranog i animiranog filma?




Škola primijenjene umjetnosti i dizajna važno je bilo grada te pridonosi njegovom kulturnom, umjetničkom i zabavnom životu. Već tradicionalne manifestacije, koje će se održati i ove godine, su organizacija županijske smotre “Art dizajn” u okviru Županijskih dana, učenici sudjeluju na državnim natjecanjima škola likovnih umjetnosti, a tu su i popularni “Dani odjeće”. Ove godine na rasporedu je i proslava desete obljetnice u okviru koje će biti prikazana kratka kronologija deset godina škole uz veliku izložbu učeničkih radova sa svih odjela.
S grafičkog odjela stiže i jedna novina. Naime, učenici tog odjela počeli su raditi filmove, a predvođeni profesorom Josipom Mišulićem želja im je organizirati festival kratkometražnog igranog i animiranog filma srednjih škola na području županije.
– Bitno je da se to prepozna kao jedna novina i da nas se podrži i u financijskom i svakom drugom smislu, kaže Bakmaz.


Crtanje živog akta muškarca i žene


Da mjesto u školi dobiju baš oni koji ga zaslužuju, uz kriterij bodovanja putem ocjena učenici prolaze i nešto slično prijemnom ispitu, provjeru likovnih sposobnosti, a tek potom izrađuje se rang lista. Već tradicionalno tijekom svibnja za osmaše se organiziraju i radionice gdje zainteresirani mogu osjetiti duh škole. Za učenike završnih razreda organizira se priprema za upise na Akademiju pod vodstvom profesora Adama Marušića koji vodi i jednu od najzanimljivijih školskih slobodnih aktivnosti “Crtanje živog akta muškarca i žene” za koji poziraju studenti u kupaćim kostimima za što dobiju i naknadu.