Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mladi medicinari razmijenili iskustva

Autor: Valentina Mlađen

01.10.2012. 22:00
Mladi medicinari razmijenili iskustva


Ovih pet dana bilo je zaista odlično. Vidjeli smo mnoge znamenitosti u gradu Zadru, ali i šire. Što se tiče programa u nastavi i bolnici razlike i nisu tako velike. Najveća razlika je to što je naša škola i kozmetička, rekla Patricija Mildner je jedna od učenica na razmjeni
Videokonferencijom Medicinske škole Ante Kuzmanića sa Srednjom zdravstvenom i kozmetičkom školom Maribor završen je program zajedničkih aktivnosti u okviru Projekta E-medica. U Zadru je, u sklopu E-medice, pet dana boravilo 15 učenika i 5 profesora iz mariborske škole, a tijekom tog vremena za njih su organizirane različite aktivnosti. Učenici trećeg razreda sudjelovali su, zajedno sa svojim zadarskim kolegama, u nastavnom procesu u školi i Općoj bolnici Zadar, učili su o alternativnoj medicini, ostvarena je suradnja i s Obrtničkom školom Gojka Matuline u Zadru, surađivali su sa zadarskim kolegama u projektu E-medica te su bili u posjetu Zdravstvenoj školi Split i Medicinskoj i kemijskoj školi Šibenik.
Prigodom završetka posjete mariborskih učenika zadarskoj medicinskoj školi za njih je priređen kratki program u kojem su glazbenom točkom sudjelovali učenici škole koji su nagrađeni plesom, a ravnatelj Davor Vidaković nasmijao je okupljene zaplesavši. Program su putem videokonferencije pratili ravnateljica i nekolicina profesora Srednje zdravstvene i kozmetičke škole Maribor. Učenicima su podijeljene potvrde o sudjelovanju, kao i njihovim profesorima voditeljima, a razmijenjeni su i darovi. Ipak ono najdragocjenije što su u ovih pet dana dobili učenici obje škole bila su nova iskustva.
– Ovih pet dana bilo je zaista odlično. Vidjeli smo mnoge znamenitosti u gradu Zadru, ali i šire. Što se tiče programa u nastavi i bolnici razlike i nisu tako velike. Najveća razlika je to što je naša škola i kozmetička i traje četiri godine, dok ovdje traje pet godina pa u Zadru imaju i više prakse, rekla je jedna od učenica na razmjeni Patricija Mildner.
E-medica je projekt kojeg je nositelj Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru u koji su uključene brojne hrvatske škole, a ubrzo se projekt proširio i na regiju. E-medica povezuje medicinske škole Republike Hrvatske, odnosno njihove učenike i nastavnike zdravstvenih predmeta u jedinstvenu virtualnu zajednicu, a toj zajednici pridružile su se i medicinske škole iz Ljubljane i Maribora te se uključuju i škole iz regije.
U uzvratni posjet kolegama iz Slovenije zadarski će medicinari poći u siječnju 2013.