Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Simpozij “Počeci franjevaštva u Hrvata”

Autor: Hina (H)

01.10.2012. 22:00
Simpozij “Počeci franjevaštva u Hrvata”

Foto: Adam VIDAS



“Počeci franjevaštva u Hrvata” naziv je međunarodnoga znanstvenog simpozija u povodu 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu, čiji je prvi dio održan jučer u Splitu, a drugi će se dio održati danas u Zadru.
Jučer je rečeno kako je posve sigurno da je sv. Franjo 1212. boravio na hrvatskoj obali, ali nema pisanih podataka o tome u kojem je mjestu ili mjestima bio.
Fra Željko Tolić, donedavni provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, istaknuo je kako je 1212. godine sv. Franjo zaplovio iz Italije k istoku i Svetoj Zemlji, ali je zbog nevremena na Jadranu, lađom morao pristati na hrvatsku obalu.
“Ne postoji podatak gdje je točno lađa pristala na hrvatskoj obali”, rekao je fra Željko Tolić te dodao kako se kao mjesta boravka u usmenoj predaji najčešće spominju Split, Zadar i Dubrovnik te Trogir i Šibenik.
“Dalmacija je bila kolijevka franjevaštva u hrvatskim krajevima, a krajem 13. stoljeća franjevci iz Dalmacije odlaze i u Bosnu”, dodao je.
Pisac duhovnih, teoloških i povijesnih djela fra Nikola Roščić istaknuo je kako je lađu na kojoj je bio sv. Franjo nevrijeme zahvatilo “ispod Kornatskih otoka”, prema Hvaru i Visu.
Profesor geografije na zadarskome Sveučilištu Josip Faričić istaknuo je kako u vrijeme kada je plovio sv. Franjo nije bilo pomorskih karata, što je otežavalo orijentaciju i vidljivost na moru.
Središnja proslava 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu održat će se 6. listopada misnim slavljem na splitskome Sustipanu.
Obilježavanje 800. godišnjice dolaska sv. Franje u hrvatske krajeve organizira Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH.