Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U školi nema novca ni za kredu

Autor: Ante Vidović

01.10.2012. 22:00
U školi nema novca ni za kredu

Foto: Marin GOSPIĆ



Troškovi idu gore, a prihodi dolje. U cilju racionalizacije troškova odlučili smo ukinuti telefonske linije u pet područnih škola. S obzirom na manjak sredstava mi smo već sada s nekim stavkama u minusu, a treba izdržati do kraja godine, ističe Lukić
Kresanje proračuna Zadarske županije u lipnju dovelo je do toga da je pod upitnik dovedeno normalno poslovanje Osnovne škole Juraj Baraković u Ražancu čiji je osnivač Županija. Priča je krenula kada je na posljednjoj skupštini Zadarske županije vijećnik Vladimir Kovačević upozorio da, prema riječima roditelja djece polaznika škole i tamošnjih djetanika, u školi nema osnovnih uvjeta za rad – isključen je telefon, nema sredstava za čiščenje i normalnu higijenu te nedostaje pomoćnog školskog priobora.
Ovo nije prva škola na prostoru Zadarske županije gdje se podignula prašina oko toaletnog papira u školskom WC-u. Prije nje u tom kontekstu se pisalo o Osnovnoj školi u Pridrazi, ali tamošnji ravantelj je cjeli slučaj demantirao. Isto tvrde i u Ražancu.
– Toaletnog papira u školi ima i uvijek ga je bilo. Istina je da situacija nije bajna i mi se ponašamo maksimalno racionalno kako bi joj se prilagodili. Čistačice su dobile zadatak da ujutro stave dnevnu dozu toaletnog papira. Treba se ponašati štedljivo, kaže ravnatelj Osnovne škole Juraj Baraković Frane Lukić dodajući kako 20 njihovih troškova čine troškovi grijanja i prijevoza.
– Troškovi idu gore, a prihodi dolje. U cilju racionalizacije troškova odlučili smo ukinuti telefonske linije u pet područnih škola. S obzirom na manjak sredstava mi smo već sada s nekim stavkama u minusu, a treba izdržati do kraja godine, ističe Lukić.
Da stanje u školstvu nije najidealnije vidi se i u odgovoru ravnatelja Lukića na pitanje vijećnika Kovačevića, a u kojem stoji da sada u školi stvarno nema sredstava za krede, markere, papir, tonere, sredstva za čišćenje i toaletni papir. Zbog toga se i ušlo u minus da se zadovolje osnovne potrebe. Odraz je to rezanja troškova u Zadarskoj županiji i oglušivanja na upozorenja s terena. Financijski plan škole za 2012. godinu iznosio je 729 tisuća kuna. Ta su sredstva rebalansom proračuna Zadarske županije smanjena za 92 tisuće kuna. S obzirom da je 542 tisuće raspoređeno po prethodno ugovorenim obavezama, ostalo je svega 95 tisuća kuna za materijal za nastavu, sitni inventar, usluge telefona, pošte i prijevoza, stručno usavršavanje zaposlenika te druge obaveze. Ravnatelj Lukić upozorio je odgovorne u Zadarskoj županiji da se s određenim rebalansom dovodi u pitanje mogučnost poslovanja te je predložio da planirano smanjenje iznosi 58,4 tisuće kuna.
Međutim, u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti su se oglušili na navedeno obrazloženje i proveli svoju odluku. Dok u Ražancu ne dobivaju novac za toaletni papir, dotle se, kako ističe prva žena županijskog SDP-a Renata Sabljar Draćevac, na računu Zadarske županije “kiseli” dvadeset milijuna kuna.


Zašto se nema za osnovno?


Dok se iz škola po Zadarskoj županiji širi “afera toaletni papir” u Zadru je sličnih problema bilo s vrtićima. Roditelji djece koja polaze Dječji vrtić Vruljica kažu da su morali za svoju djecu donositi papirnate ručnike za brisati ruke. Roditeljima nije bio problem potrošiti par desetaka kuna za njihovu djecu, ali se s pravom pitaju zašto Grad Zadar ne može osigurati novac za nešto tako osnovno.