Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Biseri glazbene baštine skriveni u škrinjama

01.10.2013. 22:00
Biseri glazbene baštine skriveni u škrinjama


Brojne klape inspirirane najradosnijim dijelom godine odlučuju se za predstavljanje domaćih i svjetskih glazbenih brojeva inspiriranih slavnim povijesnim događajem


Joško Ćaleta održao je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice predavanje pod nazivom “Božićni napjevi zadarskoga kraja”. Dugi niz godina Ćaleta istražuje tradicijsku glazbu zadarskoga kraja, posebno božićnih napjeva.
– Još od 1997. istražujem tradicijsku glazbu i primijetio sam bisere koje se može pjevati kroz klape. Jedna od mojih prvih intervencija bila je s ansamblom Lado, koji je polučio nekoliko nagrada. Ideja mi je bila predstaviti klapsko pjevanje. Ono što mi imamo je blago koje na primjeren način treba predstaviti svijetu, kazao nam je Ćaleta napomenuvši kako nakon 50 godina pokušava snimiti crkveno pučko pjevanje. Naime još 1960. se glagoljalo, a i dan danas je to ostalo u mnogim mjestima, kaže Ćaleta ističući kako je upravo bio u Vrgadi, gdje je naišao na glagoljanje istovjetno onom od prije 50 godina. Radili su u Pridrazi i Posedarju, a nedavno je predstavljena prva knjiga, o glagoljanje u Velom Ižu i Radovinu. U posljednjih dvadesetak godina koncerti božićnih napjeva postali su integralnim dijelom klapskih koncertnih repertoara. Brojne klape inspirirane najradosnijim (i glazbeno najkomercijalnijim) dijelom godine odlučuju se za predstavljanje domaćih i svjetskih glazbenih brojeva inspiriranih slavnim povijesnim događajem.
– Nakon 90-ih godina klape na svoj repertoar stavljaju božićne pjesme. Velik dio toga su standardne, a manji dio se odnosi na tradicionalne. Ovdje treba zagrebati po površini. Nedostaju prave informacije koje ljudi koji se bave klapskim pjevanjem nemaju gdje naći. Imamo prave bisere glazbe skrivene u škrinjama, kazao je Ćaleta.