Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U OB Zadar nema potrebe za izvršiteljima?

01.10.2013. 22:00
U OB Zadar nema potrebe za izvršiteljima?


Svugdje na odjelima imamo takvu situaciju da imamo liječnike koji rade normalno i u dežurstvima su pa nema potrebe za izvršiteljima, rekla je Mirjana Mrčela, sanacijska upraviteljica OB Zadar


Štrajk u zdravstvu nastavlja se već petnaesti dan. Ni liječnici ni ministar ne popuštaju, a pacijenti se svakodnevno pitaju hoće li ili neće dolaziti na svoje dogovorene preglede. U Općoj bolnici Zadar povlačenje suglasnosti za radom dužim od 48 sati tjedno potpisalo je oko 95 posto liječnika, a dr. Milka Matešić Hoti, predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata kaže kako ih je isto toliko u štrajku te je u nedavnoj izjavi za Zadarski list potvrdila kako će i zadarska bolnica, zajedno s ostalim hrvatskim bolnicama krenuti u radikalizaciju štrajka ako s ministrom i dalje ne budu mogli pronaći zajednički jezik. Značit će to za pacijente da usluge koje u bolnici ne mogu dobiti nedjeljom neće moći dobiti niti tijekom tjedan, a iako su za vrijeme štrajka i do sada radili kao nedjeljom liječnici su, ipak obavljali puno veći obim posla nego li je planirano štrajkom.
Što se radikalizacije štrajka u OB Zadar tiče sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela rekla je kako je jučer u prvoj smjeni radilo 128 liječnika, a među onima koji nisu obavljali sve poslove po ugovoru o radu, odnosno među onima koji štrajkaju izjasnilo se 26,56 posto liječnika. U istom opsegu, rekla je Mrčela, rade, tj. ne rade i ambulante, operativni i sav ostali program. Upravo zato nisu imenovani izvršitelji, liječnici koji bi trebali obavljati poslove za vrijeme štrajka.
– Svugdje na odjelima imamo takvu situaciju da imamo liječnike koji rade normalno i u dežurstvima su pa nema potrebe za izvršiteljima, rekla je Mrčela.
Statistikama usprkos, tijekom izlaska liječnika u štrajku pred bolnicu u prvom tjednu, liječnici su ipak u puno većem opsegu pokazali svoje nezadovoljstvo, a pitanje je samo dokle su spremni ići i koliko njih štrajk podržava deklarativno, a koliko aktivno?