Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mesić na proslavi oslobođenja Zadra od fašizma

Autor: Siniša Klarica

01.11.2009. 23:00
Mesić na proslavi oslobođenja Zadra od fašizma

Foto: Zvonko KUCELIN



Proslavi Oslobođenja Zadra od fašističke okupacije, nazočili su osim gradonačelnika Vrančića i župana Stipe Zrilića, svi saborski zastupnici iz zadarskog kraja: Ivo Grbić, Branko Kutija, Nevenka Marinović, Ingrid Antičević Marinović, ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, državni tajnik u istom ministarstvu Zdravko Livaković, predstavnici i lokalni dužnosnici HNS-a i SDP-a, predsjednik SSDS-a Milorad Pupovac, dožupan Stanko Zrilić te mnogobrojni zadarski antifašisti
Da nije bilo antifašističke borbe ne bi bilo ni slobodnog Zadra, ni slobodne Hrvatske. Da su svi Hrvati bili ustaše jedna trećina bila bi nestala, jedna trećina bi pobjegla iz zemlje, a jedan dio bi se asimilirao. Upravo je ZAVNOH ostvario okvire suvremene Hrvatske, a Narodnooslobodilačka borba svrstala je hrvatski narod među pobjednike. Tu veličinu ne mogu umanjiti niti pojedini zločini, isto kao što pojedini zločini ne mogu umanjiti veličinu pobjede u Domovinskom ratu, rekao je na proslavi 65. obljetnice oslobođenja Zadra od fašističke okupacije predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Predsjednik Mesić je na proslavi, što ju je u hotelu Kolovare organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, a obraćajući se nazočnim rekao da mu je za ovu prigodu predsjednički protokol pripremio govor, ali da će on govoriti, onako, po svom.
To po „svom” bio je zapravo Mesićev sat povijesti u kojem je on ponovno iskazao svoje stavove o antifašizmu i vremenima Drugoga svjetskog rata. Predsjednik Republike Hrvatske se najprije založio da se povijesna zbivanja stave u povijesni kontekst, te da se sva nastojanja hrvatskog naroda okrenu prema boljoj budućnosti.
Mesićev sat povijesti
– Postoje oni koji misle da su kojim slučajem u Drugome svjetskom ratu pobijedile sile Osovine da bi one vratile u NDH Zadar, otoke i Istru. Među onima koji su shvatili što će se dogoditi ako se ne odupre fašizmu bila je i malobrojna, ali dobro organizirana Komunistička partija Jugoslavije. Povijesna je istina da je pobjeda izvojevana pod crvenom zvijezdom, međutim, zna se da u Jalti nismo dobro prošli, jer se zaključilo da se vraćaju državne tvorevine koje su okupacijom nestale. To je značilo da se u Zadar vraća Italija, a u ostale dijelove Hrvatske Kraljevina Jugoslavija s njenim ministrom obrane Dražom Mihajlovićem. To se nije dopustilo pa su nakon Pariškog mirovnog sporazuma ispoštovane odluke ZAVHOH-a i Zadar je vraćen Hrvatskoj, dodao je hrvatski Predsjednik.
Da nije bilo Miloševića i njegove težnje da silom proširi Srbiju, ukazuje Mesić, Hrvatska bi se na temelju Ustava iz 1974. mirnije razišla sa SFRJ nego što su se razišli Česi i Slovaci. Nacifašizam je, naglasio je Mesić, u ideji i izvedbi bio zločinački, a NOB i Domovinski rat su i u ideji i u izvedbi bili čisti, iako je bilo pojedinih zločina. Bez NOB-a i Domovinskog rata Hrvatska danas ne bi sjedila u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mesić priznaje da su se nakon rata događali zločini, ali da sve to treba staviti u povijesni kontekst. Najprije, objašnjava Mesić, pripadnici ustaških postrojbi i četnika su ubijali partizane bez suda, a kasnije, u osvetničkom zanosu to su činili i partizani.
Anegdota s demonstracija
– Međutim, zarobljenim ustašama je trebalo suditi, a ne ih ubijati nakon što su položili oružje. To je zločin i to su žrtve. Isto tako, nakon rata su se odmetnuti križari ili škripari, nadali se da će Zapad krenuti u obračun s komunistima. Pa nisu to bili planinari koji slučajno imaju mitraljeze. Poginuli u takvim okršajima nisu žrtve, kao što nisu žrtve niti oni pripadnici PTS, Bobanove postrojbe ili stražari iz Jasenovca koji su se nakon kapitulacije nastavili boriti. Deset dana nakon potpisivanja kapitulacije poginulo je 1.500 partizana, a njih 3.000 je bilo ranjeno, rekao je Stjepan Mesić.
Mesić je svoje obraćanje antifašistima završio anegdotom s demonstracija na kojima je kao oporbeni političar tražio da se vrati ime Trga žrtava fašizma. Jednom od demonstranata otac je bio u ustašama.
– On se obratio onima u crnim košuljama, koji su ispruženih ruku i bacanjem kamenja ometali skup, rekavši: “Mog sam oca volio puno, ali je on bio na pogrešnoj strani!” Pozivam ja i vas sve skupa da budete na pravoj strani, završio je svoj govor u Zadru hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Među antifašistima u hotelu i gradonačelnik Vrančić
Među nazočnima prvi put su bili i predstavnci gradske i županijske vlasti. Antifašistima se obratio zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je, manje-više, ponovio ono što je prošlog tjedna najavio na sjednici Gradskog vijeća Zadra. Vrančić je rekao da je dio hrvatskih domoljuba sudjelovao u NOB-u boreći se protiv okupatora i fašista. Tim domoljubima, Vrančić odaje priznanje i zahvalnost. Pobjeda u NOB-u značila je odlazak okupatora i prestanak stagnacije Zadra. Po Vrančiću, za stvaranje današnje suvremene Hrvatske svoj su doprinos dali i hrvatski antifašisti.
Osim Predsjednika i Gradonačelnika skupu su se obratili i predsjednik UABA Zadarske županije Nikola Dobre, jedan od organizatora Maloiškog ustanka Šime Lukin, predsjednik UABA Republike Hrvatske Vinko Šunjara te Vinko Kožul koji je kao komesar 1. bataljona Zadarskog partizanskog odreda prvi ušao u oslobođeni Zadar. Svi oni su ukazali na nepravde koje su posljednjih godina učinjene prema sudionicima NOB-a i antifašistima. Od promjene naziva ulica i trgova, do odbijanja prošlih vlasti za sudjelovanjem u obilježavanju obljetnica iz NOB-a. Vinko Šunjara je naglasio da su mnogi antifašisti zajedno sa svojim sinovima sudjelovali i u Domovinskom ratu.
– Antifašizam nije dogma niti politička stranka, nego civilizacijsko opredjeljenje. Mi, hrvatski antifašisti, smo se zalagali za svijet bez ratova i podjela. Bez žrtava i borbe hrvatskih antifašista u Drugome svjetskom ratu, ne bi bilo ni današnje Hrvatske u avnojevskim granicama.
Proslavi Oslobođenja Zadra od fašističke okupacije, nazočili su, osim gradonačelnika Vrančića i župana Stipe Zrilića, svi saborski zastupnici iz zadarskog kraja: Ivo Grbić, Branko Kutija, Nevenka Marinović, Ingrid Antičević Marinović, ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, državni tajnik u istom ministarstvu Zdravko Livaković, predstavnici i lokalni dužnosnici HNS-a i SDP-a, predsjednik SSDS-a Milorad Pupovac, dožupan Stanko Zrilić te mnogobrojni zadarski antifašisti. Posjet pokrovitelja skupa i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, izazvao je i male demonstracije. Naime, 10-ak članova udruge Hrvatski domobran razvilo je transparente na kojima se traži istina o poslijeratnim žrtvama, ali i primjena rezolucije EU o totalitarnim režimima.


Mesić: Zadar se razvio zahvaljujući dobroj organiziranosti Zadrana


Predsjednik Mesić položio je vijence na Gradskom groblju u Zadru i to kod Središnjeg križa za sve poginule u Domovinskom ratu. Predsjednik Republike Hrvatske položio je vijenac i na spomen osloboditeljima grada 1944. Neposredno prije polaganja vijenaca, Mesić se u Gradskoj vijećnici sastao s predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije. Gradonačelnik Vrančić i župan Stipe Zrilić obavijestili su hrvatskog Predsjednika o najvažnijim gradskim i županijskim razvojnim projektima, kao što je trajektna luka Gaženica, Gospodarska zona Crno, ali i skorašnjoj plinofikaciji cijele županije. Mesić je rekao da se Zadar u posljednjih nekoliko godina razvijao brzo i učinkovito zahvaljujući dobroj organiziranosti Zadrana.




 


O Sloveniji i Bosni i Hercegovini


Mesić je ponovio da se zalaže da se spor sa Slovenijom riješi na temelju međunarodnog prava. Mesić jest za to da se Slovencima omogući izlazak na otvoreno more, ali ulaskom kroz talijanske teritorijalne vode i izlaskom kroz naše teritorijalne vode. Ako bi Hrvatska na moru učinila teritorijalni ustupak Sloveniji, bila bi to revizija Osimskih sporazuma. Naime, tada bi Republika Hrvatska izgubila granicu s Italijom i 64 km/2 mora jer “Osim”, koji je Hrvatska naslijedila od SFRJ, upravo definira granicu s Italijom. Hrvatskoj je kaže Mesić, stalo da zadrži morsku granicu s Italijom. Istim sporazumom RH se obvezala isplatiti 65 milijuna američkih dolara optantima za njihovu ostavljenu imovinu, ali Talijani nikako da Hrvatskoj pošalju račun na koji će se uplatiti ta sredstva.
Mesić se osvrnuo i na aktualne događaje u Bosni i Hercegovini gdje se Miroslav Dodik ljubi usta u usta s političarima u Beogradu i dočekuje osuđenu ratnu zločinku Biljanu Plavšić kao heroinu. Dodik po Mesiću, čini sve da razbije BiH naginjući pripajanju Srbiji, jer blokira dogovor oko Ustava BiH. Mesić se pita je li i politika Srbije iskrena kad podržava takvog Dodika. Naime, od nekadašnjih 48 posto Hrvata u Republici Srpskoj ih je ostalo svega 8 posto, a i po Mesiću je taj entitet BiH nastao na etničkom čišćenju.
„Naš je cilj što prije, nakon ulaska u NATO, ostvariti i ulazak u EU. Ako uđemo u EU, imat ćemo ono što danas imaju Francuska i Njemačka, dvije zemlje koje su dugo međusobno ratovale, a danas prednjače u demokraciji i u integriranju”, rekao je hrvatski Predsjednik.


 


Mesić o Polančecu – nesretnik


Mesić je ponovno objasnio da on nije imao instrumente kreditiranja u slučaju Podravka, kojim bi mogao odobriti ili utjecati da netko dade SMS-u kredit od 65 milijuna kuna za spas tog poduzeća. To je, kaže Mesić, znao i donedavni potpredsjednik Vlade Damir Polančec.
– Možda vi novinari znate taj instrument, ja ga ne znam, međutim, znam da ga je Polančec imao, ali se nesretnik hvata za krivu slamku spasa. Utopljenik se hvata za slamku, a zna da sam ja s njime razgovarao „post festum”, već kad je kredit bio odobren, rekao je Mesić.