Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Novo igralište, a opasnost sa svih strana

Autor: Šime Ćurko

01.11.2009. 23:00
Novo igralište, a opasnost sa svih strana


Pomoćno igralište na Stanovima samo je jedno od brojnih sportskih borilišta koja kriju smrtne opasnosti


Nakon što je s kolegija gradonačelnika stiglo “zeleno svjetlo”, prema riječima Novice Erlića, direktora NK Zadar, uskoro bi se končano trebali početi otklanjati nedostaci na pomoćnom igralištu na Stanovima. Nije riječ o bilo kakvim nedostacima, već o propustima u uređenju tog prostora koji izravno ugrožavaju život svih koji se terenom koriste, a to igralište ponajviše koriste djeca.
– Upozoravali smo da su rasvjetni stupovi postavljeni preblizu liniji igrališta. Zapravo, oni nisu ni trebali biti unutar kruga igrališta, već na nogostupu ispod potpornog zida. Sada je te stupove nemoguće ukloniti, ali se mogu primjereno zaštititi. Nadalje, potrebno je podignuti razvodne kutije u podnožju rasvjetnih stupova na visinu na kojoj neće ugrožavati djecu i ostale koji tamo treniraju i igraju utakmice – kaže Erlić koji očekuje i da će se zaštititi potporni zidovi koji su na udaljenosti manjoj od dva metra od linije igrališta.
– Žičana ograda iza gola na istočnoj strani bi se također trebala ukloniti i postavila bi se zaštitna mreža kakva se inače koristi na mjestu iz gola – dodaje Erlić.
Na spomenute opasnosti odavno upozorava i Miško Paunović, trener mlađih kategorija u NK Arbanasi.
– Raduje me da je Grad Zadar krenuo u rješavanje ovog problema. Obvezno moramo zaštititi i zidove jer ako to ne napravimo i dalje ćemo strepiti da se nekom ne dogodi neko zlo – kaže Paunović.
Nažalost, premda je igralište otvoreno prije dvije godine tamo još uvijek ništa po pitanju sigurnosti nije napravljeno. Ostaje nejasno i kako su se takvi propusti uopće mogli dogoditi tijekom uređenja tog prostora koji je dugo bio u derutnom stanju.
Pomoćno igralište na Stanovima samo je jedno od brojnih sportskih borilišta koja kriju smrtne opasnosti. Većina školskih igrališta i dvorana u Zadru ograđena je betonskih zidovima, a slična je situacija i na otvorenim travnatim nogometnim igralištima diljem Zadarske županije. Najjeftinije je ukopati zid i na njega staviti žicu, ali takva gradnja, posebno ako je, a uglavnom jest, preblizu igrališta izravno može ugroziti život i zdravlje svih onih koji takve objekte i koriste. Vrijeme je da se napokon krene u ozbiljnije rješavanje tih problema, nikakva kriza ili recesija ne smiju biti opravdanje da se ništa po pitanju sigurnosti ne mijenja.