Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadranin prevario kupce brodova, automobila i stanova

Autor: Suzana Bandić

01.11.2009. 23:00
Zadranin prevario kupce brodova, automobila i stanova

Foto: Zvonko KUCELIN



Dvadesetosmogodišnji Zadranin pet je godina posredovao u kupnji automobila, brodova i stanova na način da ih je prodavao za gotovinu upola manju od stvarne cijene, a iste je dizao na leasing kod nekoliko banaka zadužujući ih na imena rodbine i prijatelja
Posljednjih nekoliko dana policiji se javilo 10-ak prevarenih građana s teškim optužbama na račun jednog 28-godišnjeg Zadranina. Prema njihovim riječima, što mogu potkrijepiti i potrebitom dokumentacijom, muškarac im je nudio automobile, najčešće marke audi, brodove i stanove za gotovinu s cijenom upola manjom od realne.
U pozadini cijele priče krije se prijevara teška oko dva milijuna eura. Prema neslužbenim informacijama 28-godišnjak je na isti način, odnosno posredujući pri kupnji u posljednjih pet godina “nasamario” 50-ak osoba. Automobile, brodove i stanove kupovao je na leasing preko nekoliko banaka, najviše preko Hypo banke, PBZ, Reiffeisen banke i Zagrebačke banke. Leasingom je zaduživao svoju rodbinu i prijatelje.
U početku je rate uredno plaćao, no kako doznajemo, 28-godišnjak je navodno živio iznad svojih mogućnosti pa je novac zarađen posredovanjem pri prodaji ubrzo potrošio, a potom se zadužio i kod kamatara plaćajući im goleme kamate. Navodno je upao u finacijske probleme zbog kojih je prestao plaćati rate za leasing.
Cijela priča u javnost je procurila nakon što je nekoliko leasing kuća ovih dana zbog neplaćenih rata započela pljenidbu automobila, brodova i stanova, a 10-ak osoba koje su policiji prijavile prijevaru optužilo je upravo 28-godišnjaka za posredovanje pri kupnji, koja ih je sada nakon nekoliko godina uvukla u probleme. Iako policija već neko vrijeme provodi opsežnu istragu, više detalja o cijelom slučaju nismo uspjeli doznati.
– Nekoliko je osoba privedeno na obavijesne razgovore. Saznanja imamo, ali za sada ne mogu ni o čemu govoriti, jer ih provjeravamo, kratko je komentirala Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
Među prevarenim Zadranima, neslužbeno doznajemo, ima i vrlo uglednih poduzetnika, menadžera i ugostitelja, a na meti 28-godišnjaka našao se i jedan zadarski sudac, no prema riječima našeg izvora on je u međuvremenu obeštećen.
Neslužbeno doznajemo kako je i osumnjičeni 28-godišnjak zadarskoj policiji prijavio prijetnju.