Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pješice na tužnu obljetnicu

01.11.2011. 23:00
Pješice na tužnu obljetnicu


Želimo biti dio te tužne svečanosti u Vukovaru 18. studenog i odavanja počasti te vlastitim naporom pokazati da njihove žrtve nisu bile uzaludne i da ih nismo zaboravili, kazali su branitelji prije polaska


U povodu dvadesetogodišnjice stradanja grada Vukovara, pet branitelja, članova planinarskog društva Beleveder iz Biograda na Moru, krenulo je jučer, kako je i bilo najavljeno, pješice put grada heroja. Na put, koji će trajati dvanaest dana krenula je petorka: Neven Peričić, Velimir Buturić, Mladen Čakarun, Mladen Ćoso i Robert Pejić.
– Želimo biti dio te tužne svečanosti u Vukovaru 18. studenog i odavanja počasti te vlastitim naporom pokazati da njihove žrtve nisu bile uzaludne i da ih nismo zaboravili, kazali su branitelji prije polaska. Put se planira realizirati u 16 etapa, a dnevno je predviđeno pješačiti 30-ak kilometara.
Prva stanica je Škabrnja gdje ćemo položiti vijence, a potom slijede: Kruševo, Gračac, Udbina, Korenica, Rakovica, Maljevac, Glina, Hrvatska Kostajnica, Jasenovac, Okučani, Nova Kapela, Podvinje, Strizivojna, Vinkovci i Vukovar, gdje bi trebali stići točno 18. studenog i priključiti se povorci sjećanja.
– Očekujemo da će nam se u gradovima i mjestima kroz koje ćemo prolaziti priključiti i drugi, no ne znamo točno koliko bi nas u konačnici moglo stići u Vukovar. Iako ova akcija ima prije svega cilj pokloniti se žrtvama, njezina namjena je i potaknuti mlade da se bolje upoznaju s događanjima iz tog vremena te joj i sami dati neki svoj doprinos. Stoga je i zamišljena pod nazivom ‘Daj pet za Vukovar’, a djeca i mladi oslikavanjem prigodnih panoa šalju svoju poruku razumijevanja, mira i ljubavi, kažu branitelji, dodajući da je odaziv u gradu bio više nego dobar te su se na ispraćaju mogle vidjeti stotine oslikanih dlanova na velikim panoima.
Svoje su dlanove poslali: mališani biogradskog dječjeg vrtića, učenici osnovne i srednje škole, članovi Savjeta mladih grada Biograda, učenici Osnovne škole Sveti Filip i Jakov, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, škabrnjski učenici, a duž puta će biti slično. Bezbroj dlanova, boja, toplih pozdrava i lijepih želja putovat će za Vukovar.