Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Podijeljeno pedeset Algebrinih stipendija

01.11.2011. 23:00
Podijeljeno pedeset Algebrinih stipendija


Prezentacija i savjetovanje kao i kompletna akcija koja je trajala tri dana protekla je jako dobro, a odaziv je u odnosu na prošlu godinu bio iznenađujuće dobar, jer bilo je za oko 30 posto više zainteresiranih, kazao je Bernard Kotlar


Novi ciklus inicijative Učilišta Algebra pod nazivom “Put do boljeg radnog mjesta”, koja se već treći put zaredom odvija u devet gradova u Hrvatskoj, uspješno je provedena i u Zadru. Riječ je, naime, Algebrinom projektu koji provodi u suradnji s portalom Moj posao, Visokom školom za primijenjeno računarstvo i Microsoftom Hrvatska, u sklopu kojeg su stipendije za školovanje imali priliku dobiti nezaposleni te mladi i poduzetnici početnici.
Razgovori “jedan na jedan”
Tako je nedavno i u Zadru održana prezentacija akcije na koju su bili pozvani svi zainteresirani građani. Tom su prilikom kandidati mogli pristupiti i posve besplatnom savjetovanju tijekom kojega su u razgovoru “jedan na jedan” sa stručnjacima za obrazovanje ispitali svoje naklonosti prema sadržaju pojedinog obrazovnog programa. Kao i u sklopu prijašnjih akcija, i ovaj je put nakon osobnih razgovora bilo odlučeno o stipendiranju, a kandidati su imali priliku iskoristiti stipendiju iz edukacijskog fonda ukupne vrijednosti iznad 1,5 milijuna kuna. Kako je kazao Bernard Kotlar, voditelj Algebrine poslovnice u Zadru, akcija je ovaj put protekla jako dobro, jer Zadrani su konačno prepoznali pravu priliku za stručnim usavršavanjem i iskoristili je.
– Prezentacija i savjetovanje kao i kompletna akcija koja je trajala tri dana protekla je jako dobro, a odaziv je u odnosu na prošlu godinu bio iznenađujuće dobar, jer bilo je za oko 30 posto više zainteresiranih. Ja sam jako zadovoljan, jer sad vidim da se trud isplatio i da su Zadrani zadovoljni, jer danas je ipak rijetkost da vam netko nešto daruje, kazao je Kotlar, naglasivši da su vrlo brzo nakon akcije krenuli i u realizaciju s podjelom stipendija, a mnogi tečajevi su već započeli i to grafički dizajner, WEB dizajner i knjigovođa, a ostali će uskoro početi.
Zadranima 225.507 kuna
Kotlar je također istaknuo da je u Zadru podijeljeno ukupno 50 stipendija, od čega je deset punih, odnosno onih koje Algebra financira u stopostotnom iznosu i 40 parcijalnih, odnosno djelomičnih, koje Algebra financira u 30-postotnom iznosu.
– Ukupna vrijednost stipendija podijeljenih Zadranima je u iznosu od 225.507 kuna. Zanimljivo je da se ovaj put niti jedan tečaj nije posebno istaknuo po svojoj popularnosti među Zadranima, jer podjednak je interes bio i za WEB dizajnera, grafičkog dizajnera, knjigovođu, AutoCAD, sistemskog mrežnog administratora i druge, kazao je Kotlar, napomenuvši da, iako je jedan od kriterija za odabir stipendista bio i socijalna komponenta, odlučujući su bili stvarni afiniteti kandidata.
– Jedan od kriterija za odabir stipendista bila je i socijalna komponenta, ali ona nije bila i odlučujuća. Jer, puno važnije je da smo nakon razgovora s potencijalnim stipendistima mogli zaključiti koga to uistinu zanima i na koji način pojedinci ubuduće namjeravaju iskoristiti novostečena znanja, kazao je Kotlar, naglasivši da su tako prednost imali oni koji, primjerice, namjeravaju pokrenuti svoj vlastiti posao ili smatraju da bi mu ta znanja pomogla kod zapošljavanja jer znaju da poslodavci danas sve više traže certifikate za određena informatička znanja, s obzirom na to da su stipendije za školovanje namijenjene prije svega nezaposlenima, mladima i poduzetnicima početnicima.