Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani drugi, Privlačani sedmi

01.11.2011. 23:00
Zadrani drugi, Privlačani sedmi


Ovo u povijesti nije zabilježeno, da momčad koja pobijedi u osam mečeva i jedan igra neriješeno završi druga – kaže Ivan Jakić, kapetan Zadra


Šahovski klub Zadar nije izborio kvalifikacije za Prvu B ligu, a Sv. Vid iz Privlake ostao je u Drugoj ligi, kratak je rezime Druge šahovske lige – jug koja je završila proteklog vikenda u Makarskoj. Zadar je ligu završio na drugom mjestu sa sedamnaest meč bodova. Isto koliko osvojila je momčad A1 Split koja je bila bolja po drugom dodatnom kriteriju, ukupnom broju bodova. Privlačani su na kraju sedmi sa šest bodova.
Ovogodišnju ligu obilježili su Zadrani i Splićani, nekadašnji “poštarevci”. O superiornost ove dvije momčadi nad drugima govori najbolje podatak da su trećeplasiranim Kaštelancima pobjegli za nevjerojatnih sedam meč bodova, rezultat koji će se teško ikada ponoviti. U tri serije mečeva, Splitu, Petrčanima i Makarskoj, zadarski i splitski šahisti disali su jedni drugim za vratom. Međusobni susret u petom kolu, na sredini natjecanja, završen je remijem i sve do zadnjeg kola bilo je neizvjesno tko će biti pobjednik lige. Jedan krivi potez bio je dovoljan da dođe do smjene u poretku. Na kraju je, nogometnim žargonom rečeno, odlučila gol razlika.
– Ovo u povijesti nije zabilježeno, da momčad koja pobijedi u osam mečeva i jedan igra neriješeno završi druga. Ovu momčad Zadra treba zadržati na okupu, nadopuniti još jednim zadarskim igračem i više ne zvati igrače sa strane. Ako se drugi klubovi ne budu pojačavali, mi smo sigurno prvaci iduće godine – kaže Ivan Jakić, kapetan Zadra.
Treba naglasiti da Zadrani u zadnja tri drugoligaška natjecanja i jednom kvalifikacijskom za Prvu B ligu nisu poraženi ni u jednom meču. Očigledno je da im je mjesto u većem rangu, ali pitanje je kada će doći do njega.
Privlačani su najveći dio posla u borbi za ostanak odradili na “domaćem terenu” u Petrčanima. Ipak i u tri meča u Makarskoj trebalo je zadržati hladne glave i kapitalizirati dobar posao s domaćeg terena, što i nije bio težak posao za iskusnu privlačku momčad.
– U potpunosti sam zadovoljan rezultatom koji je momčad ostvarila i to bez standardnog igrača Kristijana Bajla koji zbog poslovnih obaveza nije mogao nastupati. Posebno sam zadovoljan igrom dvojice mladih Privlačana Marka Glavana i Kažimira Kolanovića. Glavan je napravio 4 iz 8 na visokim pločama. Kolanović je u četiri partije zabilježio 2,5 boda, bez poraza. Između ostalog remizirao je i sa splitskim fide majstorom Mladenom Zelićem – rekao je Ferdo Martinović, kapetan Sv. Vida.
Redoslijed: 1. A1 Split, 2. Zadar 17, 3. Petar Sedlar-Pepe 10, 4. Mornar 9, 5. Brda, 6. Omiš 7, 7. Sv. Vid, 8. Makarska, 9. Skradin 6, 10. Dubrovnik 5 bodova.


Uskoro Županijsko prvenstvo




Za zadarske šahiste sada slijedi nekoliko tjedana zatišja, a zatim u studenom počinje županijsko brzopotezno i seniorsko prvenstvo, da bi se godina završila s tradicionalnim zadarskim međunarodnim openom koji se ove godine organizira od 11. do 17. prosinca.