Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poreznik i bagerist

Autor: Željana Gardijan

01.11.2012. 23:00


Dva ministra Milanovićeve vlade ostat će zapamćena kao „poreznik” i „bagerist”. Naime, ministar financija Slavko Linić prisilio je stupom srama mnoge na plaćanje poreza i najavio uvođenje poreza na imovinu, a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak za sve koji se ne poklone famoznom „jednostavnom” zakonu o legalizaciji bespravne gradnje, zaprijetio je bagerima.
Prvi je morao odustati od svog preambicioznog nauma, a drugi ne samo da nije odustao nego se hvali da je u mjesec dana postigao pet puta bolji rezultat od onog iz HDZ-ove vladavine, a obojica su ovih dana bacila u sjenu inače najeksponiranijeg ministra Čačića.
Iako ministar Linić za odgađanje zakona proziva medije koji su, kako reče, plasiranjem laži napravili štetu koja će se morati ispravljati narednih mjeseci, a neki kažu i godine dana, prije će biti da je, inače „poslušnom” premijeru sinulo da bi koalicija mogla biti kažnjena na predstojećim lokalnim izborima. No i uvođenje poreza u travnju bit će antikampanja. Nitko ne spori da bi bogataši trebali plaćati porez na ogromnu imovinu, ali govoriti o pravednom i općem oporezivanju u doba duboke ekonomske krize, nije nimalo politički, a ni ekonomski mudro. Slično je i sa Zakonom o postupanju s nelagalno izgrađenim objektima jer građani trenutačno nemaju novca ni za tu legalizaciju „na akciji”. Teško zamisliva je ministrova prijetnja da će rušiti sve što se ne legalizira. U zemlji u kojoj se uvijek nalazila i širila rupa u zakonu nitko više ne vjeruje u potpuno i pošteno provođenje zakona.
Ni za jedan, ni drugi zakon, čini se, nema dovoljno stručnih provoditelja pa bi brže – bolje zakoni mogli napraviti veću političku štetu njihovim nalogodavcima, nego što bi pravno i ekonomski polučili osjetan rezultat. Dojam da Vlada, odnosno njezina ključna ministarstva, ono financija, graditeljstva, a posebno gospodarstva, često nespremno srljaju ne sagledavši do kraja cijelu situaciju tako se samo pojačava.
Dok su nesređene vlasničke knjige i dok od plaćanja komunalne naknade bježi tko god može, a neki nisu ni zavedeni kao obveznici plaćanja te naknade, teško je povjerovati da bi takvu komunalnu naknadu pravedno naslijedio porez na imovinu.
Porez na zrak i život, rekli bi građani, a ministri bi ih opet razuvjeravali obrazloženjima da su puno godina imali neučinkovitu i neorganiziranu vlast koja je ostavila imovinskopravni i prostorni kaos te gospodarsku pustoš. Od najavljenog sređivanja stanja, građani međutim, vide samo to da će novca imati sve manje, a nameta više i sigurno neće pljeskati ovim poduzetnim ministrima.
Zato je Milanović Linića „pucnuo po prstima”, a ovaj se gnjevno obrušio na medije. No, pošteni mediji ne kritiziraju vlast samo radi pukog kritiziranja, nego je nastoje poboljšati, korigirati, jer svaka vlast može biti bolja, a to neće postati ako ignorira kritički glas javnosti.
Dok su poreznikova kola zaustavljena ministrovom primjedbom da želi plastične izračune poreza na imovinu, Vrdoljakovi bageri vrludaju zemljom, a on se predstavlja kao prostorni ekolog. Nakon pustih godina divlje gradnje, u kojima je država žmirila na oba oka, dozvoljavali su se priključci struje i vode bespravnim graditeljima i od njih se sasvim pravno ubirala komunalna naknada, dogodio se mig iz EU i sada je Vrdoljak otvorio Hrvatskoj oči.
Oni kojima su kuće već srušene s pravom su ogorčeni na neravnopravan položaj jer da se čekalo sada bi i oni mogli legalizirati. Na to bi ministar Vrdoljak rekao da ovaj zakon nikako nije mogao biti u potpunosti pravedan, a možda bi tako rekao i ministar Linić za porez na imovinu. No zakoni, gospodo ministri, trebaju biti pravedni!
Možda su Linić i Milanović doista zamislili da porez na imovinu ne smije pokositi slabašni srednji sloj, no tko nakon svega vjeruje političarima da će mali biti pošteđeni dodatnog udara na standard kada ceh najčešće plate upravo oni, jer veliki uvijek nađu rupe u zakonu i način da zaustave bagere.