Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Potraživanje banke od 7,5 milijuna eura – kamen oko vrata

Autor: Ante Vidović

01.11.2012. 23:00
Potraživanje banke od 7,5 milijuna eura – kamen oko vrata

Foto: Adam VIDAS



Povezani s ovim slučajem komentiraju kako bi bilo najbolje da Vlada donese konačnu odluku – hoće li koncesiju prenijeti na M-inženjering, odbaciti prijedlog skupštine vjerovnika ili raspisati novi natječaj gdje će se izabrati novi koncesionar. Radnici upravo navijaju za tu opciju


Neslužbene informacije da je stečajni upravitelj nad remontnim brodogradilištem Nauta Lamjana Edvin Šimunov pokrenuo pobijanje potraživanja koje Erste & steiermärkische bank ima prema škveru, opovrgnuo je sam Šimunov uz komentar kako bi to bilo suprotno odluci skupštine vjerovnika. Podsjetimo kako je riječ je o potraživanju od 7,5 milijuna eura od kojeg Nauta Lamjana nije imala ništa, a koje je škveru značilo kamen oko vrata.
Sukobljene strane
Banka je dala kredit tvrtki Vrtovi sunca Orašac čiji je vlasnik iO Adria, nekadašnji Jupiter Adrija. Pritom je kao osiguranje kredita dignuta hipoteka nad imovinom tvrtki Nauta Lamjane, Stancija Dajle i Stancija Dolazni sve, također u vlasništvu iO Adrije. Iako je dignuta hipoteka nad imovinom tri tvrtke, Erste & Steiermärkische bank je iznos cijelog kredita potraživala od Nauta Lamjane što je vidljivo iz ovoga stečaja.
Stečaj nad ugljanskim škverom otvoren je prije godinu dana i još mu se ne nazire kraj. Skupština vjerovnika predložila je Vladi RH da se na riječku tvrtku M-inženjering prenese koncesija nad pomorskim dobrom o čemu radnici ne žele ni čuti. To je praktično vrhunac sukoba između većine radnika koje predstavljaju sindikalisti Mario Košta i Vedran Uranija te druge strane gdje glavnu riječ ima tvrtka Marina Preko, također u vlasništvu iO Adrije.
Na Marinu Preko je banka prenijela potraživanje i upravo zahvaljujući njemu ima glavnu riječ u cijelom slučaju. Povezani u slučaju komentiraju kako bi bilo najbolje da Vlada donese konačnu odluku – hoće li koncesiju prenijeti na M-inženjering, odbaciti prijedlog skupštine vjerovnika ili raspisati novi natječaj na kojem će se izabrati novi koncesionar. Radnici upravo navijaju za tu opciju.
Izgubljena godina
Za radnike je neprihvatljivo da se ne pokreće proizvodnja. Strojevi su još uvijek tamo, struje i vode ima, a ima čak i stalni priljev sredstava od najma koji plaća američka platforma koja se nalazi tamo. Čak imaju i osiguran posao jer je Nauta remontno brodogradilište, a brodovi stalno trebaju popravak ili da po sili zakona moraju ići na kontrolni pregled. U međuvremenu se pojavila i varijanta da se Nauti Lamjani oduzme koncesija nad pomorskim dobrom.
Na kraju krajeva može se reći da je izgubljena jedna godina za radnike i domaću proizvodnju. Dok realni sektor pati iz muteži stečaja ugljanskog škvera izlaze različite varijante – od prvotne ideje da vlasnici na mjestu škvera namjeravaju izgraditi turistički kompleks do toga da se priprema tužba protiv države teška čak 90 milijuna eura zbog obezvrjeđenja zemljišta.