Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jadransko more naraslo 30 centimetara

01.11.2013. 23:00
Jadransko more naraslo 30 centimetara


Podizanje razine mora u zadnjih 2.000 godina se nije događalo linearno, već smo imali faze stabilnosti i faze rasta čemu su uzrok bile klimatske promjene. More raste i danas. Te bi se promjene događale i bez čovjeka, ali ih on ubrzava, kaže Favire


Razina Jadranskog mora podignula se za trideset centimetara u posljednjih 200 do 250 godina, a u odnosu na razinu mora prije 2.000 godina današnja je viša za dva metra, podaci su koje je iznijela prof.dr.sc. Sanja Faivre na predavanju Utjecaj klimatskih promjena na kolebanje morske razine duž istočne obale Jadrana u kasnom holocene koje je održano u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu.
Ovo je bilo o prvo u nizu predavanja koje će u ovoj akademskoj godini organizirati Hrvatsko geografsko društvo i Odjel za geografiju Zadar.
Porast razine Jadranskog mora isti je ili sličan kao u drugim dijelovima svijeta što potvrđuju podaci dobiveni mjerenjem u Atlantskom oceanu. Ova pojava aktualna je i važna tema za današnje čovječanstvo, a pogotovo za gradove kao što je Zadar koji se nalaze na morskoj obali. Bilo bi pogrešno misliti kako je rast razine mora vezan samo za današnje modreno doba. Naime, opće je mišljenje kako njega uzrokuje znatna upotreba fosilnih goriva što dovodi do efekta staklenika, odnosno podizanja temperature na planeti, a zbog čega se otapaju ledene površine i raste razine mora. Istraživanje arheoloških i bioloških markera pokazuje kako je trend podizanja mora prisutan i u razdoblju bez nafte.
– Podizanje razine mora u zadnjih 2.000 godina se nije događalo linearno, već smo imali faze stabilnosti i faza rasta čemu su uzrok bile klimatske promjene. More raste i danas. Te bi se promjene događale i bez čovjeka, ali ih on ubrzava, kaže Favire.
Globalno zatopljenje povećava ukupno količinu morske vode na dva načina – otapajući led na kopnu i zagrijavajući more. Kada se morska voda zagrije raste joj volumen i to toplinsko širenje uzrok je oko trećine trenutačnog porasta razine mora. Preostale dvije trećine uzrokuje otapanje ledenih i planinskih ledenjaka, kako pišu popularno znanstveni časopisi.