Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Piloti kanadera sletjeli na Zemunik

02.11.2017. 20:38
Piloti kanadera sletjeli na Zemunik


 Dva protupožarna aviona kanader CL-415 s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Zemunik vratili su se jučer iz Italije. Hrvatski piloti i tehničari sudjelovali su u gašenju velikih požara na sjeveru Italije. Nakon povratka u matičnu bazu voditelj hrvatskog tima u Italiji i načelnik stožera 93. ZB pukovnik Davor Turković istaknuo je kako se radilo o velikim požarima na više lokacija.
– Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična, istaknuo je pukovnik Turković.
Kopilot kanadera CL-415 natporučnik Ivan Dukić kazao je kako je ovo za njega bila jedinstvena prilika gasiti požare u Alpama.
– Niti slutio nisam kako ću praktički gasiti požare u blizini Mont Blanca. No najvažnije je da smo napravili dobar posao i stekli jedno novo iskustvo, rekao je natporučnik Dukić.
Kroz četiri dana aktivnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji posade su provele oko 50 sati sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarišta.
Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a uz Italiju Hrvatska je pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu.