Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Esej na državnoj maturi donosi pola bodova

Autor:

01.12.2009. 23:00
Esej na državnoj maturi donosi pola bodova

Foto: Adam VIDAS



Ovaj prvi priručnik u Hrvatskoj koji se bavi problematikom pisanja eseja na državnoj maturi, namijenjen je srednjoškolskim nastavnicima i srednjoškolcima koji će polagati državnu maturu, a uz osnovne korake pisanja, sadrži i primjere napisanih eseja s detaljnim analizama


U Gradskoj knjižnici Zadar – ogranak Arbanasi predstavljen je u ponedjeljak priručnik “Kako napisati esej na državnoj maturi”, autora dr.sc. Davora Piskača. Okupljenim učenicima Piskač, koji inače već petnaestak godina radi i u centru za poduku i pripreme maturanata za upise na fakultet, pojasnio je metodom “korak po korak” osnovna načela pisanja ispitnog eseja – od toga kako napisati prvi, uvodni odlomak eseja, nadovezati sljedeće odlomke pa sve do oblikovanja zaključka.
Esej koji se piše na državnoj maturi je ispitni esej. Kako je pojasnio Piskač, on nije poput školske zadaćnice, već se radi o tekstu koji ima zadatak provjeriti znanje, vještinu i sposobnost učenika, a donosi ukupno 50 posto bodova iz područja hrvatskoga jezika.
– Ispitnom eseju koji se piše na državnoj maturi treba posvetiti veliku pozornost, a pritom je najvažnije dobro poznavanje gradiva s područja književnosti. Sam postupak pisanja, navodi Piskač, ima nekoliko koraka. Potrebno je koncentrirano pročitati ponuđeni tekst i smjernice, u smjernicama podvući ključne riječi te na temelju njih dati odgovore. Natuknicama se trebaju priključiti citati, koji se potom obrazlažu, a svaki od odlomaka treba biti zaokružena cjelina.
Ovaj prvi priručnik u Hrvatskoj koji se bavi problematikom pisanja eseja na državnoj maturi, namijenjen je srednjoškolskim nastavnicima i srednjoškolcima koji će polagati državnu maturu, a uz osnovne korake pisanja, sadrži i primjere napisanih eseja s detaljnim analizama, kao i posebno prilagođene vježbe te pruža provjerene metodičke savjete nastavnicima.