Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Umjesto studentskih božićnica – stipendije

Autor: Velimir Brkić

01.12.2009. 23:00
Umjesto studentskih božićnica – stipendije

Foto: Adam VIDAS



Umjesto božićnica svim studentima koji su se javili na javni natječaj za studentske stipendije za akademsku godinu 2009./2010. odobrit će se mjesečna stipendija u iznosu od 500 kuna. Na javni natječaj se javilo 70-ak studenata s područja općine koja će za tu namjenu iz općinskog proračuna mjesečno izdvajati 35.000 kuna


Nakon pet godina dodjele božićnica studentima u iznosu od 500, odnosno 350 kuna Općina Poličnik odlučila je ukinuti tu jedinstvenu praksu u Hrvatskoj. Umjesto božićnica svim studentima koji su se javili na javni natječaj za studentske stipendije za akademsku godinu 2009./2010. odobrit će se mjesečna stipendija u iznosu od 500 kuna. Na javni natječaj se javilo 70-ak studenata s područja Općine koja će za tu namjenu iz općinskog proračuna mjesečno izdvajati 35.000 kuna.
Socijali 1,2 milijuna kuna
– Na zahtjeve brojnih roditelja ove akademske godine odlučili smo omogućiti svim studentima pravo na stipendiju, nažalost, na štetu božićnica. Protekle godine bilo je 60 studenata od kojih njih 20 iz raznoraznih razloga nije nastavilo studirati. Ove godine imamo 30 novih studenata te će Općina skrbiti za 70 studenata s prebivalištem u Općini Poličnik. Ne pravimo razlike u stipendiranju određenih zanimanja, već sve stipendiramo jednako, rekao je načelnik Davor Lončar, dodajući da ovom odlukom žele udovoljiti zahtjevima roditeljima i u recesijsko vrijeme omogućiti svim studentima ostvarivanje prava na mjesečnu stipendiju.
Općina istovremeno sufinancira 50 posto od iznosa mjesečne putne karte za učenike srednjih škola, djece koji svakodnevno putuju od mjesta prebivališta do škole. Zadarska županija s 20 posto, a roditelji preostalih 30 posto mjesečne pokazne karte.
U ovogodišnjem općinskom proračunu za socijalu je osigurano 1,2 milijuna kuna za potrebe socijalnih slučajeva, starih i nemoćnih osoba, branitelja, učenika i studenata koji imaju mjesto prebivališta na području općine Poličnik, odnosno u: Poličniku, Gornjem Poličniku, Lovincu, Ruplju, Suhovarima, Briševu, Visočanima, Dračevcu Ninskom, Murvici, Murvici Gornjoj, govori Lončar dodajući da će i ove godine u zajedničkoj humanitarnoj akciji Općine i općinskog UHDDR-a posjetiti sve domove za stare i nemoćne na području Zadarske županije i svim udomiteljima s područja naše općine uručiti božićnu košaricu u iznosu od oko 500 kuna.
Darovi djeci i starijima
– Svakom od 10-ak djece s poteškoćama u razvoju također ćemo dodijeliti božićno-novogodišnje pakete s darovima. Dakako, nismo zaboravili ni Udrugu slijepih i žitelje s poteškoćama sa sluhom, kojima ćemo uručiti jednokratnu novčanu pomoć. Svakako treba napomenuti da putem Doma za odrasle osobe Zemunik za 50-ak socijalnih slučajeva provodima projekt “Pomoć i njega u kući starijim osobama općine Poličnik”. Samim programom pomoći i njege u kući starijim osobama pružaju se usluge u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u njihovim domovima. Usluge koje se pružaju usmjerene su na nekoliko područja – organiziranje prehrane, kućni poslovi i uređenje okućnice, osobna higijena i zdravstvena skrb, razgovor i druženje, posredovanje u ostvarivanju prava i slično. Organiziranjem i poticanjem pružanja usluga za starije osobe u lokalnoj sredini jača se svijest lokalne zajednice o odgovornosti za sve građane koji žive na njenom području, rekao je Lončar poručivši da će više ugrožene socijalne slučajeve tijekom božićnih blagdana darivati s 300 kuna vrijednim potrošačkim košaricama.
Ovogodišnja novost svakako je i organiziranje božićno-novogodišnje predstave za vrtićku djecu i učenike do četvrtog razreda osnovne škole. Predstava koja će se održati u školskoj dvorani u Poličniku namijenjena je za svu djecu s područja Općine Poličnik, iz svih 10 općinskih naselja.
– Još jednom bih naglasio da je naš najveći strateški politički cilj, uz ulaganje u osnovnu infrastrukturu i gospodarstvo, kako bismo iz godine u godinu poboljšali uvjete života općinskog stanovništva, skrb o socijalno ugroženim i hendikepiranim osobama, ali i ulaganje u odgoj i obrazovanje naše mladeži u cjelokupnoj vertikali, od vrtića pa sve do visokog obrazovanja, zaključio je Lončar.