Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Glumac: Želio bih ostati u Zadru

01.12.2010. 23:00
Glumac: Želio bih ostati u Zadru


Prošle sezone sam još uvijek bio junior i shvatio sam da igrati samo Prvu HNL juniora nema smisla – kaže Glumac


Za Tomislava Glumca nema dvojbi, posudba iz Hajduka u Zadar je potez karijere. Glumac je rođen u Dubrovniku (1991.) gdje je igrao u mlađim kategorijama GOŠK-a do 15 godine kada je prešao u kadete Hajduka.
– Napravio sam pravu stvar dolaskom u Zadar prošle zime. Ne znam kakav će moj status biti nakon polusezone, ali u Zadru bih želio ostati barem do kraja sezone – kaže 19-godišnji stoper koji je u 25 nastupa u zadarskom dresu pokazao vrlo dobre igre. Poznato je da mladi igrači Hajduka (i ne samo Hajduka) uglavnom nisu oduševljeni posudbama u druge klubove. No, Glumac kaže da je na posudbi – inzistirao.
– Prošle sezone sam još uvijek bio junior i shvatio sam da igrati samo Prvu HNL juniora nema smisla. Želio sam u neku seniorsku momčad, a u Hajduku to nije bilo moguće. Pojavila se mogućnost dolaska u Zadar i nisam previše razmišljao. Shvatio sam to kao veliku priliku i nisam pogriješio.
Glumcu je prostor u Zadru odlaskom sa Stanova otvorio Matej Jonjić, još jedan igrač koji je kao junior Hajduka došao u Zadar. Jonjića je Hajduk Zadru posudio u ljeto 2009. Godinu dana kasnije Jonjića nema u prvoj momčadi Hajduka, a Glumac uredno skuplja nastupe u Zadru. Istina, povratkom Skočibušića Glumac je na nekim utakmicama bio i na klupi, ali ukupna minutaža nikako nije zanemariva.
– Naravno da je mnogo bolje da sam u Zadru i da igram nego da sam u Hajduku ili negdje drugdje gdje bih samo trenirao i bio na klupi, ili na tribinama kad su utakmice. Zna se da je mladom igraču najvažnije igrati, sjedenje na klupi, u kojem god klubu ono bilo, nikome ne koristi. Zato ne treba žuriti s povratkom u Hajduk ako tamo za mene neće biti mjesta.
U Karlovcu je Glumac iz zadnje linije preselio na lijevi bok kao osigurač iza leđa napadački orijentiranom Ivanu Antonu Vasilju.
– Osim na lijevom stoperu u mlađim kategorijama sam igrao i na lijevom boku tako da mi ta uloga nije nepoznata. Nemam neki poseban dojam o toj utakmici s Karlovcem jer uvjeti su bili takvi da se nogomet nije ni mogao igrati. Ne znam zašto utakmica niej otkazana s obzirom da teren nije bio očišćen.
A problema s terenom Zadar bi mogao imati i u subotu (16 sati) kada u 18. kolu na Stanovima gostuje Slaven Belupo. Snijega (valjda) neće biti, ali kiša je dobrano natopila travnjak.
– Tako je to u ovom periodu godine, nidje tereni nisu u idealnom stanju, pa tako ni u Zadru. Nakon poraza od Karlovca protiv Slaven Belupa moramo osvojiti tri boda. Samo pobjeda znači mirniji nastavak sezone. Sve ostalo s obzirom na rezultate klubova iz donjeg dijela ljestvice donosi novu neizvjesnost. Uostalom, uvijek je ljepše na odmor otići s pobjedom.


 REPREZENTACIJA




Dobre igre u dresu Zadra bile su Glumcu najbolja pozivnica za reprezenzaciju. Tako je prošlo ljeto Glumac nastupio na svim utakmicama koje je Hrvatska reprezentacija do 19 godina odigrala na Europskom prvenstvu.
– Teško bih išao na EP da sam ostao u juniorima. Sada se stvara nova reprezentacija do 21 godine i nadam se da ću biti pozvan i u tu selekciju. Prema mojim saznanjima okosnica te reprezentacije bit će generacija koja je nastupila na EP-u prošlo ljeto u Francuskoj – kaže Glumac.


 PULJIĆ NA DESNOM BOKU


Za subotnju utakmicu sa Slavenom u momčadi nema Josipa Bilavera (tri žuta kartona) te Nike Perajića (obiteljski razlozi). Dalibor Zebić kaže da je poziciji na desnom boku najbliži Ante Puljić, a to znači da se Glumac s lijevog boka vraća na stopera. Na lijevom boku treću utakmicu zaredom od prve minute počet će Vasilj. Vraća se i Želimir Terkeš nakon mirovanja zbog trećeg žuta kartona, a među prvih 11 bit će i Antonio Mršić, kojeg je Zebić u Karlovcu ostavio na klupi.
– Teren u Karlovcu nije bio za igrača kakav je Mršić. Nabijanje lopte i guranje igrača nisu stil igre koji Mršiću odgovara, a s obzirom da je već imao dva žuta kartona nije ni ulazio u igru. No, za Slaven će ponovno biti unutra – kaže Zebić koji je tako riješio sve dvojbe oko sastava.