Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obiteljima je nužna duhovna potpora

01.12.2010. 23:00
Obiteljima je nužna duhovna potpora


Prva uvodna radionica zove se “Obitelji, u pravu si”. Recimo obitelji, u pravu si kada tražiš pomoć društva za rađanje i odgoj djece te da se ne diskriminiraju obitelji obogaćene brojnijom djecom, već da im se pruži primjerena potpora u ispunjavanju njihovih uloga – dr. Petar Krešimir Hodžić


Na blagdan Sv. Andrije u pastoralnom centru župe Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici predstavljena je uvodna kateheza, kao priprema za Dan obitelji 2011. godine u Zagrebu. Katehezu je održao dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za obitelj HBK. Hrvatsku će u Godini obitelji posjetiti papa Benedikt XVI., stoga i kateheze o obitelji doprinose zauzetosti za čvrstu i moralnu obitelj u našoj Crkvi. Na susretu su dogovoreni daljnji koraci kako bi se Zadarska nadbiskupija pripremila za Dan obitelji. Sudionici su potaknuti da i druge kateheze, kojih je ukupno četrnaest s još jednom, prenesu po župama, odnosno dekanatima. Prvom predavanju organiziranom kroz radionice sudjelovao je don Emil Bilaver, župnik Puntamike, mons. Šime Perić, župnik Plovanije, Mladen Klanac i Ana Uranija iz Obiteljskog savjetovališta, bračni parovi s djecom, zaručnici i mladi iz raznih dijelova nadbiskupije, vjeroučitelji i redovnice. – Papa nas je ugodno iznenadio, jer nam dolazi u Hrvatsku i želi potvrditi, učvrstiti i potaknuti obitelji i bračne drugove na zajedništvo te na moralni život. Vidimo da treba s obiteljima raditi i da je obiteljima nužna duhovna potpora i snaga da opstanemo kao narod, rekao je don Emil Bilaver na početku susreta.
– S ovom prvom uvodnom radionicom želimo dati okvir kako se stvari rade, koja su pravila grupe, a onda se tijekom vremena prolazi dvanaest članaka Povelje o pravima obitelji Svete Stolice. Dvanaest članaka predstavljaju svaku od važnih članaka našeg bračnog i obiteljskog života iz perspektive učenja Crkve, kazao je dr. Hodžić.
– Ova prva uvodna radionica zove se “Obitelji, u pravu si”, a prolazi kroz tekst Povelje na način da se kaže, recimo obitelji, u pravu si kada tražiš pomoć društva za rađanje i odgoj djece te da se ne diskriminiraju obitelji obogaćene brojnijom djecom, već da im se pruži primjerena potpora u ispunjavanju njihovih uloga. Obitelji, u pravu si kada tražiš osobitu zaštitu majčinstva i očinstva te pomoć majkama i njihovim obiteljima u vrijeme trudnoće i nakon poroda. Ili, recimo: Obitelji, u pravu si kada od javnih vlasti očekuješ primjerenu obiteljsku politiku u svim njezinim sastavnicama, a koja će biti u korist obitelji i njezinih temeljnih društvenih uloga, kada tražiš takav društveni i gospodarski poredak u kojem će organizacija rada omogućavati obiteljsko zajedništvo, odnosno doprinositi jedinstvu, dobrobiti, zdravlju i čvrstoći obitelji.
Dr. Petar Krešimir Hodžić je istaknuo ciljeve kateheza za obitelji i cjelokupnog projekta oko toga, koji su: posvijestiti vrednote života, braka i obitelji, promišljati kako ih promicati u društvu, upoznavanje ljudi s pravima obitelji, razlozima i mogućnostima ostvarenja tih prava, probuditi svijest o građanskom i crkvenom poslanju obitelji, organizirati molitveno-duhovnu potporu Nacionalnom susretu obitelji, odabrati i pripremiti bračne parove koji će svjedočiti na ovom susretu.        


 NA RADIONICAMA BRAČNI PAROVI IZ RAZLIČITIH ŽUPA




Ovaj projekt će biti povezan uz pripremu za susret sa Svetim Ocem i Nacionalni susret obitelji, ali isto tako prolazit će se kateheze i radionice u župama kroz cijelu iduću godinu. Ovo je prvi put da se na razini jedne nadbiskupije organiziraju ovakve radionice na kojoj sudjeluju bračni parovi iz različitih župa. Ideja je bila da se pokuša barem na metropolijskim razinama osigurati ova uvodna predstavljanja, a osobito bračnim parovima. Zamišljeno je da su voditelji u župama dva bračna para koji se onda izmjenjuju u vodstvu, a ciljana skupina su bračni parovi, odnosno obitelji i animatori mladih u radu s njihovom djecom. Desetak bračnih parova u župi bi stvarali jezgru iz koje bi se onda poput rasadišta mogao razvijati obiteljski pastoral. Kad govorim o katehezama za obitelj istaknuo bih tri segmenta, prvo je doprinos i osobni rast svakog pojedinca, onda je to rast same obitelji, supružnika, odnosno braka i bračne kvalitete i obitelji u širem smislu, a onda i međusobno povezivanje obitelji, to jest u konačnici – preuzimanje one uloge koju obitelj ima po svome poslanju, a to je usmjereno službi zajednici, crkvenoj i društvenoj, istaknuo je dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za obitelj HBK.