Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Darku Caru protukandidati jake domaće snage

01.12.2011. 23:00
Darku Caru protukandidati jake domaće snage


Car je jedan od kandidata na novom natječaju, a ozbiljni protukandidati bit će mu Niko Šindija i Ive Kardum, no nisu isključeni ni Ivan Gambiraža, Mladen Gulan, Saša Smajić i Gašpar Begonja


Upravo kako je i najavljivao, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u ponedjeljak je raspisao interni natječaj za načelnička mjesta u svih 20 policijskih uprava, kao i policijskih postaja u skopu istih. Za PU zadarsku to konkretno znači da se osim načelnika PU zadarske traže i načelnici u još 11 policijskih postaja i to u I. i II. policijskoj postaji Zadar, zatim u postajama Biograd, Benkovac, Gračac, Obrovac, Pag i Donji Srb, ali i u Postaji prometne i pomorske policije te aerodromske u Zemuniku.
Najaktualniji natječaj svakako je onaj za fotelju prvog čovjeka PU zadarske gdje posljednjih šest mjeseci sjedi Zagorac Darko Car. On je zamijenio Zlatka Sokolara, Zagrepčanina privremeno postavljenog na to mjesto 2009. godine u posljednjoj većoj Karamarkovoj “čistki” čelnika policijskih uprava. Za svog 11-mjesečnog mandata Sokolar je “pomeo” nekoliko načelnika policijskih postaja i odjela unutar PU zadarske. Iako je najavljivan kao “čovjek sa strane koji će uvesti reda te se obračunati sa zadarskim kriminalnim miljeom” što, navodno, njegov prethodnik Zadranin Anton Dražina, u svom šestogodišnjem mandatu nije uspio, Sokolar je ostao zapamćen samo po smjenama. Za njegova upravljanja zadarskim plavcima porastao je broj kriminalnih djela, a niti jedno veće koje bi barem podsjećalo na “obračun s kriminalnim miljeom” nije kazneno prijavljeno.
Premda su Zadrani očekivali kako će Sokolara naslijediti “domaći čovik”, to se nije dogodilo. Na mjesto vršitelja dužnosti Karamarko je imenovao Cara, dotadašnjeg načelnika aerodromske policije u Zagrebu, koji je ujedno, prema neslužbenim informacijama, jedan od kandidata na ovom natječaju. Car ispunjava sve natječajem propisane uvjete, no susreće se s problemom velikog broja “nepoznatih počinitelja”, posebice oružanih razbojstava. Osim toga, Car se i sam našao u bizarnoj situaciji da su provalnici obili vrata stana u kojem živi, što je također za sada nerasvijetljeno.
U utrci za petogodišnji mandat ozbiljna prijetnja će mu biti aktualni načelnik Odjela policije Niko Šindija, kao i Ive Kardum, voditelj Odsjeka za terorizam i ratni zločin PU zadarske, za koje smo neslužbeno doznali da su ozbiljno zainteresirani te da su svoje kandidature već uputili na adresu MUP-a.
Šindiji će svakako u ovoj utrci od velike pomoći biti njegovi političko-poduzetnički “linkovi”, zbog kojih se ujedno u kuloarima spominje i kao najizvjesniji budući načelnik PU zadarske. Ipak, nisu isključene ni kandidature Ivana Gambiraže, Mladena Gulana i Gašpara Begonje, dugogodišnjih djelatnika PU zadarske s bogatim policijskim iskustvom koji imaju sve uvjete tražene u natječaju, a spominje se i ime Saše Smajića, načelnika I. policijske postaje.
Svi oni ali, naravno, i policijski djelatnici iz ostalih 19 policijskih uprava u Hrvatskoj, svoje zamolbe za zaposlenje na internim natječajem raspisana radna mjesta mogu se prijaviti do ponedjeljka, 5. prosinca. Kako bi se one uzele u obzir kod konačnog odabira, moraju udovoljiti uvjetima koji od kandidata traže višu ili visoku stručnu spremu, najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje deset na rukovodećim policijskim poslovima te policijsko zvanje policijskog savjetnika. Kada je riječ o natječaju za načelnike policijskih postaja, kriteriji su malo blaži, pa se traži osim visoke ili više stručne spreme deset godina radnog iskustva na policijskim poslovima te zvanje policijskog inspektora.
Imena odabranih znat će se uskoro.