Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Biblijski vrt, sveta zemlja lunjskih maslina”

01.12.2013. 23:00
“Biblijski vrt, sveta zemlja lunjskih maslina”


Poetska monografija književnice i fotografkinje Andriane Škunce “Biblijski vrt, Sveta zemlja lunjskih maslina” predstavljena je u muzeju Mimara u Zagrebu.
Monografija u izdanju Grada Novalje i TZ Grada Novalje i u grafičkom oblikovanju Luke Gusića, na 295 stranica donosi putopisne tekstove i stopedeset fotografija Andriane Škunce o jedinstvenom prirodnom i baštinskom kompleksu maslina u Lunu na otoku Pagu.
U toj monumentalnoj monografiji autorica se poetski fokusirala na lunjske masline kao jedinstven susret čovjeka i prirode, koji je rezultirao “stvaranjem Biblijskog vrta i Svete zemlje”, rečeno je na predstavljanju.
U lunskim maslinicima na 24 hektra zemlje raste oko 80 tisuća stabala visokih i do osam metara. Najviša maslina visoka je 11 metara a najstarija ima više od 1600 godina.
Maslinicima je odobren IPA projekt “Vrtovi lunjskih maslina” vrijedan blizu 600 tisuća eura, za koji je uređeno sedam kilometara makadamskih pristupnih puteva, recepcija i kamenih štandova, rečeno je.
Turisti će, kako je najavljeno, maslinike obilaziti s dva elektrovozila, pa se čelnici lokalne uprave nadaju da je to “novi život lunjskih maslina”.