Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Droga i alkohol ne smiju mladima biti na dohvat ruke

01.12.2013. 23:00
Droga i alkohol ne smiju mladima biti na dohvat ruke


Nedavni slučaj silovanja maloljetne djevojke na Kolovarama za koji su osumnjičena petorica mladića od kojih trojica maloljetnih, utjerao je strah u kosti brojnim roditeljima zadarskih tinejdžera. Nakon nemilog događaja roditelji su se u velikom broju javljali za pomoć i savjet Udruzi za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada. Bio je to, stoga, povod da se na okruglom stolu na temu “Međusektorska suradnja u borbi protiv zlouporabe i konzumacije opojnih sredstava” okupljenim stručnjacima iz svih zadarskih institucija koje se bave ovom problematikom postavi pitanje može li se nešto učiniti da maloljetnim osobama ne bude dostupan alkohol, da ne borave na javnim mjestima u sitne noćne sate te da im ne budu dostupni opijati bilo koje vrste. Predstavnici zadarske policije Antonijo Vulin, načelnik Odjela za narkotike i Sandra Poljak Jurinčić, službenica iz ureda načelnika zadužena za prevenciju, odgovorili su kako policija čini sve što je u njohovoj moći.
Puše osvježivač prostora
– Naši djelatnici redovito izlaze na teren i legitimiraju mlade ljude koji se okupljaju na nekoliko lokacija na Poluotoku i tamo konzumiraju alkohol. Svi zatečeni maloljetnici se evidentiraju, o tome se obavijeste njihovi roditelji, a ukoliko neki od njih bude zatečen drugi, treći put, piše se optužni prijedlog Državnom odvjetništvu za mladež zbog odavanja pijančevanju – rekla je Poljak Jurinčić dok se Vulin osvrnuo na problematiku konzumacije opojnih droga u zadarskim noćnim klubovima. Istaknuo je kako takva mjesta nisu pogodna za klasične racije koje provodi 30-tak policajaca jer da preprodavači, pa i konzumenti imaju sasvim dovoljno vremena za odbaciti sve što imaju kod sebe prije nego do njih policajci uspiju doći.
– Problem su nove droge koje mladi koriste. One se ne nalaze na popisu droga i mi im ništa ne možemo. Kupe biljni preparat koji je zapravo osvježivač prostora. Njega smotaju kao marihuanu i puše, a učinak je čak i jači. To, međutim, nije kažnjivo ni za konzumenta, a ni za prodavača – naglasio je Vulin dodajući kako je za prevenciju vrlo bitna edukacija mladih ljudi. Djelatnica Centra za socijalnu skrb, podružnice u Gračacu, Ljiljana Fabac, najavila je skoru mogućnost proširenja liste tvari zabranjenih za konzumaciju.
Ubijaju se alkoholom
– Djelatnica Centra za socijalnu skrb u Zadru, Danijela Jadrijev, ovih dana krenut će na edukaciju u Zagreb upravo u svezi tih novih droga, a vlada bi trebala vrlo skoro donijeti i odluku o proširenju liste pa ćemo svi zajedno moći puno više učiniti o pitanju zlouporabe posebice kad je mlada populacija u pitanju – zaključila je Fabac.
– Problem je konzumacija alkohola. Ti mladi se danas doslovno ubijaju alkoholom. Na televizoru mogu vidjeti reklame za razne žvakaće, šampone i slične stvari koje se koriste za podizanje libida. U kombinaciji s alkoholom to često završava na način da se ujutro ne sjećaju ničega. Primjerice, za doček Nove godine, svakih par metara moglo se vidjeti neku mladu osobu kako povraća, a Hitna pomoć ih je samo skupljala. O tome bi se trebalo povesti malo više računa – rekao je specijalist kliničke psihologije, Mladen Mavar, koji obnaša dužnost predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zadarske županije. Zoran Škrgatić, dr. med. specijalist psihijatrije, inače ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ukazao je na problematiku koja je postala pojavnost gotovo svakog vikenda, a riječ je o višesatnom divljanju maloljetnika u alkohliziranom stanju i pod utjecajem raznih droga na potezu noćni bar Hitch- Zavod za javno zdravstvo – služba za prevenciju na Ravnicama.
Satima divljaju
– Ti mladi ljudi u takvom stanju satima divljaju. Buče, čuda čine. Nama su iščupali željezna, masivna vrata. Za to ipak treba dosta vremena. Ujutro je došla policija i napravila zapisnik koji se satima pisao, a da se samo prošlo navečer tuda, da se pojavilo policijsko vozilo, vjerojatno se šteta ne bi ni dogodila. Stanari iz okolnih zgrada bune se i zovu policiju, ali je očito da ni na pozive policajci na tu lokaciju ne dolaze – zaključio je Škrgatić nakon čega je uslijedio jedan opći zaključak većine sudionika okruglog stola kako je premalo policajaca na ulici u dane vikenda te na lokacijama koje su se pokazale problematičnim, a posebice glede kontrole točenja alkohola mlađima od 18 godina.
Prijedlog okupljenih stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo, Centra za socijalnu skrb, Doma za odgoj djece i mladih, Službe za prevenciju, Zadarske Županije, Grada Zadra, Caritasa, ali i članova udruga Nada i Porat, bio je povećati kontrole te učiniti sve da se postrože kazne, kako onima koji mladim osobama prodaju alkohol, tako i roditeljima koji ne skrbe o svojoj djeci.